Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Aan alle mede type 1diabeten,

 

Om onze bloedsuiker in de range te houden, dienen wij o.a. onze koolhydraten te telen. Vrouwen mogen 2.000 calorieën gebruiken mannen 2.600. Onze bloedsuikers gaan variëren door brood-pasta (zetmeel = k) yoghert-kwark (e=iwitten) en door olie of boter (v=etten). Dit wordt door de diëtiste vastgesteld en dat je gewicht op peil blijft met uitzondering van ziekte of ontstekingen waardoor het gewicht kan gaan variëren door minder/meer opname van insuline.

Ik ben bij diverse zkh in behandeling geweest voor type 1 behandeling waar ik toch verschil zie wat je mag eten en wat koolhydraten verhogend werkt. Het ene zkh zegt wel het andere niet. De k-e-v blijven de energiebronnen om je lichaam in werking te houden. Waarom is er geen algemeen geldende richtlijn? Waarom wordt koolhydraatarm dieet geperforeerd boven een standaard dieet? Als ik minder k-e-v eet daalt mijn suiker daar het aantal tot je genomen minder is en bij handmatig inspuiten heb ik geen algoritme om de sensor met een insulinepomp te laten corrigeren. Ik spuit de insuline in en naar 4-5 uur dien ik uit te komen op een uitgerekend bloedsuikerwaarde, mits er veel energie (tuin doen-boodschap halen-sporten) heb gebruikt. Ik eet mijn ontbijt-diner-lunch en mijn berekeningen klopt niet, wijkt af van de waarde die je had verwacht. Een eiwit dieet dat is voornamelijk melk-yoghert-kwark dieet aanbevolen maar ik heb een lege maag dat tot de volgende eetmoment voordoet. Meer eten gaat niet daar je anders boven de calorieën uitkomt en heb de hele ochtend een vragende maag. Is dit de bedoeling om je bloedsuikers in de range te houden? Keer op keer dien ik mijn brood in te wisselen voor een kleiner hapje en mijn leeg maag gevoel blijft. Daarom bezoek ik geen diëtisten meer, daar ik hun advies el ken. Om de oplossing heen praten en niets zeggen, dat is mijn conclusie.

Graag reactie van mijn mede type 1 diabeten.

 

Gegroet,

Hein Strijbos

 


Wil je reageren op het gesprek of de reacties lezen? Log dan in of maak gratis een account aan.