Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Voor mensen die aspart-insuline van Sanofi gebruiken... 

Zojuist kwam ik op de site van Lareb terecht om te zoeken naar bijwerkingen van de boostervaccinatie Moderna, en ontdekte ik een bericht dat mogelijk interessant kan zijn voor de gebruikers van Aspart-insuline van Sanofi.

Zelf gebruik ik Novorapid en hoef niet over te stappen op Sanofi van de zorgverzekering, maar ik wilde bij deze hier toch even melding maken van de mogelijke bijwerkingen van Sanofi die ik daar aantrof.

" Schommelende bloedsuikerspiegels na overstap op insuline aspart Sanofi

23-12-2021

 • Diabetespatiënten die insuline aspart van het merk Novorapid gebruiken en overstappen op aspart insuline van Sanofi, kunnen last krijgen van schommelende bloedsuikerwaarden. Patiënten hebben mogelijk een andere dosering nodig. Medische begeleiding is daarom belangrijk.

  Meldingen
  Bijwerkingencentrum Lareb ontving 34 meldingen van schommelende bloedsuikerwaarden nadat patiënten overstapten van insuline aspart Novorapid naar het merk Sanofi. De meldingen betroffen verhoogde en verlaagde bloedsuikerspiegels. Ook werd gemeld dat het effect van de insuline uitbleef. Sommige patiënten moesten extra spuiten om de bloedsuikerwaarden te stabiliseren. De meldingen kwamen binnen na aanpassing van het preferentiebeleid.

  Preferentiebeleid
  Vanaf januari 2021 is er een preferentiebeleid voor kortwerkende insulines. Hierdoor worden diabetespatiënten die insuline aspart gebruiken bij sommige verzekeraars overgezet naar een ander merk insuline. Insuline aspart heeft dan dezelfde werkzame stof, maar een andere merknaam.
  Lees hier meer informatie over het preferentiebeleid voor kortwerkende insulines.

  Bijsluiter
  Sanofi, de fabrikant, geeft in de bijsluiter aan dat patiënten die vanaf een ander merk insuline overstappen, mogelijk ook meer dagelijkse injecties of een verandering in dosis nodig hebben vergeleken met hun gebruikelijke insuline. Als een aanpassing nodig is, kan dit plaatsvinden bij de eerste injectie of tijdens de eerste paar weken of maanden. Wees daarom alert bij merkwisseling naar insuline aspart van Sanofi.

Bron: https://www.lareb.nl/news/schommelende-bloedsuikerspiegels-na-overstap-…

Zie voor meer informatie over preferentiebeleid ook: https://www.diabetestype1.nl/gesprekken/behandeling/724-meldpunt-en-sta…
Of: https://www.dvn.nl/nieuws/meldpunt-preferentiebeleid

Met groet van Welmoed