Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem zo fanatiek is dat het de eigen insulineproducerende cellen uitschakelt.

Normaal gesproken ruimt je afweersysteem alleen ziektes en andere indringers op in je lichaam. Maar bij sommige mensen ziet de afweer opeens lichaamseigen cellen aan voor indringers en valt ze aan.

In het geval van diabetes type 1 keren ze zich tegen de cellen die insuline aanmaken, dat zijn de bètacellen in de alvleesklier. Ze zitten in groepjes bij elkaar, in de eilandjes van Langerhans. De bètacellen maken zelf een foutje waardoor ze de aanval van het afweersysteem uitlokken.

Leeftijd

Diabetes type 1 ontstaat vaak al jong, bij kinderen of jongvolwassen. Maar je kunt het tot op hoge leeftijd nog krijgen, en dat gebeurt ook. Alleen wordt het dan vaak eerst aangezien voor diabetes type 2.

Niet alle cellen kapot

Uit onderzoek blijkt dat niet alle cellen vernield worden, veel mensen houden nog een rest over. Het lijkt erop dat die cellen zich verschuilen voor het afweersysteem. Ze schakelen zichzelf uit, en maken dus ook geen insuline meer. Ze zijn als het ware gaan slapen.

Oorzaken

We weten niet precies waardoor diabetes type 1 ontstaat. Er zijn wel factoren die de kans op diabetes type 1 lijken te verhogen, zoals bepaalde virussen. In combinatie met genetische aanleg voor diabetes brengen ze het afweersysteem uit balans waardoor ze de bètacellen gaan aanvallen. 

Behandeling van diabetes type 1

Doordat je lichaam geen insuline meer maakt, wordt de bloedsuikerspiegel niet meer vanzelf geregeld. Daarom moet je met diabetes type 1 zelf insuline toedienen. Dat kan via injectie met een insulinepen, of met een pompje. Er wordt hard gewerkt aan andere manieren om insuline toe te dienen, zoals in een pil.

Bij iedereen anders

Dankzij genetisch onderzoek wordt het steeds duidelijker dat ook de ‘gewone’ vorm diabetes type 1 bestaat uit veel subvormen. Dat verklaart waarschijnlijk de uiteenlopende leeftijden waarop het ontstaat. En waarom de behandeling bij de een prima gaat, en bij een ander zo moeizaam. Meer onderzoek is nodig om dat in kaart te brengen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!