Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Deze keer heeft Yorick een heel bijzondere gast, namelijk Willemijn de Vos. Willemijn heeft een missie en dat is de genezing van diabetes realiseren. Daarnaast is ze ook lid van de maatschappelijke adviesraad van het Diabetes Fonds.

Willemijn is expert-patiënt van het het RegMed XB consortium. In het consortium RegMed XB (REGenerative MEDicine Crossing Borders) werken gezondheidsorganisaties zoals het Diabetes Fonds, Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON), de Nierstichting, de Hartstichting en het Reumafonds samen met tientallen wetenschappers, artsen en bedrijven aan het kweken van nieuwe organen en cellen uit stamcellen in het laboratorium.

In het diabetesonderzoek van RegMed XB worden nieuwe insulineproducerende cellen gemaakt uit stamcellen. Door een knap staaltje werk is het inmiddels gelukt om van een bepaalde hoeveelheid stamcellen, ongeveer dertig procent te veranderen in werkende bètacellen.

Ook wordt een therapie ontwikkeld waarbij de nieuwe cellen in het lichaam worden geïmplanteerd. De nieuwe cellen worden verpakt in een constructie van biomaterialen (een soort ‘theezakje’), waarin de cellen optimaal kunnen functioneren..

Lees meer over de jaarlijkse bijeenkomst van RegMed XB
-
Lees in dit dossier meer over eilandjes transplantatie