Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Ik ben op reis. Een reis zonder bestemming, een reis zonder eind, maar zeker met een doel! Op 21 januari 2015 ben ik uitgehuwelijkt aan mijn diabetes type 1. Tot dan leefde ik als iedere 22-jarige. Zorgeloos... Tenminste wat betreft mijn gezondheid dan! Ziek worden, daar dacht ik niet eens aan. De dag na een stressvolle afstudeerperiode ben ik voor altijd in het huwelijksbootje gestapt met mijn diabetes.

De diagnose van diabetes type 1 sloeg natuurlijk in als een bom. Ik was vooral boos op mezelf. Ik dacht heel naïef dat gezondheid iets vanzelfsprekends is. Mijn lichaam gaf aan dat er iets niet goed ging!

Toen we uit het ziekenhuis liepen met twee boodschappentassen vol hulpmiddelen vroeg ik mezelf af: 'wat kan ik zelf doen?' Mijn reisdoel was geboren: een gezond en gelukkig leven.

Wat kan ik dan doen? Insuline spuiten toch? Nog meer? Na een korte redenatie kwam ik tot de conclusie dat wat je in je mond stopt directe gevolgen heeft voor je bloedsuiker. Ik ben op zoek gegaan naar heerlijke recepten zonder suiker en snelle koolhydraten. Aardappels, rijst, pasta en brood liet ik stap voor stap staan. Iedere dag ben ik gaan koken met groenten, fruit, vlees, vis, kruiden, noten en zaden.

Ik kwam in aanraking met het Paleodieet, een dieet dat tot op de dag van vandaag een leefstijl is. Het gaat erom zo veel mogelijk te leven als een jager-verzamelaar door:

  • onbewerkt biologische voeding,
  • veel bewegen,
  • weinig stilzitten,
  • geen chronische zorgen en stress,
  • en een levensdoel te zoeken!

Ik spoot 4x per dag insuline, steeds minder. En na twee maanden kreeg ik hypo’s door de laagste hoeveelheid insuline bij maaltijden. De honeymoonfase was begonnen!

Een (huwelijks)reis die me letterlijk en figuurlijk op de mooiste plekken heeft gebracht. En het mooie is dat de reis is nog steeds niet voorbij. Ik heb sinds april 2015 geen druppel insuline meer gespoten. Nu alweer 20 maanden geleden.

Hoe kan dat? Ik weet het niet precies, maar je hebt zelf veel meer invloed op je gezondheid dan enkel een arts die zegt wat je moet doen. Ik ben er van overtuigd dat mijn leefstijlverandering van grote invloed is. Ik heb de tijd genomen om voor mezelf te gaan zorgen. Een nieuwe hobby in koken met verse ingrediënten gevonden. Allerlei boeken gaan lezen. Gaan sporten. Vanaf juli 2016 ben ik voor 10 maanden naar Canada gegaan om te werken en te reizen ('You Only Live Once').

Voor mijn werk wilde ik niet op kantoor komen te zitten. Sinds deze maand ben ik met veel trots begonnen als boswachter bij het Brabants Landschap. Een droom die uitkomt!

Kortom: Ga op reis! Je eigen persoonlijke weg naar gezondheid en geluk! Maak van je ziekte iets moois. Neem de tijd om bij te komen. Zorg goed voor jezelf. Verdiep je in de gigantische wereld van (goedbedoelde) voedingsadviezen. Vind een leuke sport en ga op je fiets naar je werk. Zoek een levensdoel en geniet!  Ben jij geïnspireerd geraakt? Tot de volgende blog over een oergezond leven met diabetes!

Wout Romijnders