Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

We hadden een prachtige zomerweek gehad. De verjaardag van Glenn, de oudste, werd gevierd en alle vrije uurtjes na school werden doorgebracht in en rond het zwembad in de tuin.

Milan, toen nog de jongste, deed heerlijk mee met al dat gespetter en steeds vaker vonden we hem aan het eind van de dag gevloerd op de bank. Het zwemmen, het spelen en de zon maakten hem echt moe. Gelukkig dronk hij beter dan ooit tevoren, dus ik maakte me geen zorgen om die lamlendigheid.

Het was warm buiten, Milan dronk veel en logischerwijs ging hij vaker naar de wc. Ik mopperde op hem, dat hij zijn plasje ook maar weer eens moest leren ophouden. 'Op school kun je toch ook niet elke tien minuten naar de wc?'

Gek genoeg zeiden we het al een poosje tegen elkaar, maar echte vermoedens had ik toen nog niet. Dit zou ons niet overkomen, of hem niet. Mijn man heeft diabetes type 1 en we moesten Milan maar eens meten …

'Nee joh, dat kan niet!', zei ik nog. 'Je meet nu pure poedersuiker…', we hadden immers die avond pannenkoeken gegeten. Maar na grondig handen wassen gaf de meter nogmaals 'BG 33.3 of hoger' aan.

En toen? BAM! Ik kreeg het warm en koud tegelijk, de grond zakte onder mijn voeten vandaan en ik voelde de paniek opkomen. Er ging zo ontzettend veel door me heen op dat moment. '112 bellen! Of moeten we gewoon naar de huisartsenpost? Heb jij dat nummer? Ik kan het niet vinden ...'

Mijn knop ging om en ik handelde. Mijn man z’n knop ging ook om, maar hij stortte in. Hij huilde en pakte Milan stevig vast, die zich in de tussentijd geschrokken afvroeg of hij misschien dood ging. Die woorden, die vraag, van zo’n klein jongetje … Het raakt me nog steeds diep in mijn hart.

Ik kon mijn hoofd redelijk koel houden, maar met een brok in mijn keel antwoordde ik moeizaam: 'Nee schat, je gaat niet dood, maar we moeten nu wel even naar het ziekenhuis.'

En zo begon onze achtbaan. Met loopings, kurkentrekkers en een bizarre vrije val. Alles erop en eraan.
Kleinigheidje: we kunnen niet uitstappen.
Nooit.

Simone
Facebook: Suikerkontje