Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Er verschijnen nogal wat berichten in de media over leefstijl, overgewicht en diabetes. Ik spreek bij onze bijeenkomsten in het land regelmatig mensen die zich daarover opwinden. En terecht. Want meestal wordt in berichten over diabetes in de media diabetes type 2 bedoeld. Dan gaat het al gauw over leefstijl en overgewicht. En dat heeft nou net niks te maken met het ontstaan van diabetes type 1! Ik kan me goed voorstellen dat dat tot irritatie leidt, terwijl je er niks aan kunt doen.

Toen het Diabetes Fonds afgelopen jaar mensen met diabetes type 1 vroeg wat zij nou belangrijk vonden, was het eerste wat genoemd werd: meer duidelijkheid over het verschil tussen diabetes type 1 en 2. Maar ook: een centrale plek waar je betrouwbare informatie over diabetes type 1 kunt vinden. Bijvoorbeeld over de laatste stand van zaken op het gebied van onderzoek, nieuwe ontwikkelingen, nieuwe behandelingen. Maar ook een plek om anderen met diabetes type 1 te treffen, ervaringen uit te wisselen.

Dat is de reden waarom het Diabetes Fonds deze community is gestart. We willen op deze plek alle informatie over diabetes type 1 bundelen. Dat gaan we niet alleen doen: we spreken met veel partners om dit echt tot een centrale plek te maken voor iedereen met diabetes type 1. Het moet een platform worden waar andere diabetesorganisaties, bedrijven en zorgverleners mede invulling aan geven. Met als uiteindelijk doel om het voor mensen met diabetes type 1 en hun naasten makkelijker te maken.

Ondertussen blijven we ook hard werken om de groei van het aantal mensen met diabetes type 2 te stoppen. Want het Diabetes Fonds is er voor iedereen met diabetes, we kunnen die groep mensen niet in de kou laten staan. Via deze community kunnen we je gelukkig tijdig informeren als we op dat gebied actie ondernemen. Bijvoorbeeld om de politiek te overtuigen dat we moeten zorgen voor een gezondere omgeving.

Ik ben blij met de mooie stappen die we nu hebben gezet. Maar ik ben ook erg benieuwd naar jouw mening! Wat vind je van dit nieuwe initiatief? Welke partijen zie je graag op dit platform? Welke informatie mis je nog? Alles wat ons kan helpen om dit platform te verbeteren hoor ik graag!

Hanneke Dessing

Directeur Diabetes Fonds