Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Al vanaf het moment dat ik als driejarig meisje de diagnose diabetes kreeg heb ik moeten wennen aan de vragen die dit oproept. Allereerst bij mezelf: waarom heb ik soms zo’n enorme dorst? Waarom word ik twee keer per dag met een pen geprikt? Waarom ligt het snoep ineens op een andere plek? En wie kan mij een logische verklaring geven waarom sinaasappels niet gegeten of geperst worden, maar ik ze lijk te gebruiken als speldenkussen?

Ook de bekende vragen van vrienden en kennissen hebben in de 26 jaar als diabeet allemaal de revue gepasseerd: doet dat prikken pijn? Mag je nou echt geen suiker eten? Hoe vaak moet je spuiten? Mag jij wel sporten? Was je vroeger dik? Kan jij wel kinderen krijgen? Wil jij mij ook eens prikken? En ga zo maar door. De meeste vragen heb je al zo vaak gehoord dat het beantwoorden ervan bijna net zo geroutineerd gaat als het meten van je bloedsuiker. Maar een antwoord kan en wil ik altijd wel geven. Ik vind het nooit vervelend als mensen vragen hebben, maar zie het als een kans waarop ik mijn ervaringen en kennis kan delen op mijn eigen manier.

Er is echt één vraag die ik na al die jaren nog steeds vervelend vind en waarop ik gewoon niet weet wat te antwoorden: heb jij erge diabetes? Ik kan deze vraag eigenlijk alleen maar met een spraakwaterval aan wedervragen beantwoorden: bedoel je welk type diabetes ik heb? Bedoel je of ik het al lang heb? Bedoel je of ik meerdere malen per dag moet spuiten? Of bedoel je of ik me ook iedere dag, net als alle andere diabeten, iedere keer weer moet afvragen wat en hoeveel ik ga eten en of ik erna nog ga sporten? Of ik mijn prikspullen en dextro’s wel mee moet nemen? Of ik een doktersverklaring nodig heb om op mijn vakantiebestemming te komen? Of dat mijn HbA1c wel goed is? De eiwitten in mijn urine niet te hoog zijn? Mijn cholesterol wel goed is? Mijn ogen nog niet gelaserd hoeven te worden? We kunnen het allemaal meten. Wij, de mensen die leven met diabetes type 1, weten onze meest recente waardes dan ook op te noemen. Maar hoe ‘erg’ je diabetes is, dat is een waarde die met geen enkele test te meten valt.