Ik ga bewijzen dat ik alles nog kan met diabetes

suelaruitenga
suelaruitenga • 26 maart 2018
Suela met helm.jpg

‘Nou, sporten op dat niveau, dat kan niet meer hoor’, zei de verpleging in het ziekenhuis, afgelopen november. Ik was kort daarvoor opeens liters en liters gaan drinken, tot ruzie toe thuis, en met een bloedsuiker van 27,9, in het ziekenhuis en de hele molen terechtgekomen. Mijn eerste reactie: diabetes, dat kan toch niet? Ik sport toch zoveel? Ja, ook ik had dus dat misverstand over diabetes.

Vanaf die eerste dag ben ik diabetes gaan aanpakken. Mijn passie opgeven, fietscross met de BMX? Daar moesten ze niet mee aankomen! Want ik wil dit jaar meedoen aan de Europese en Wereldkampioenschappen. 

Toen ik drie was, namen mijn ouders me mee naar een crosswedstrijd. Ik schijn te hebben gezegd: ‘mama dat wil ik ook!’ Mijn moeder zei: ‘als jij zonder wieltjes kan fietsen dan mag je dat van mij doen’. Binnen een week fietste ik zo weg, zeggen ze 😉 Daarna aan veel wedstrijden meegedaan en mooie titels mogen behalen. Ik ben er wel 6 jaar ertussenuit geweest vanaf m’n vijftiende, maar ik miste het wel en ging toch weer een keer trainen. En toen toch een klein wedstrijdje, en toen ... 

… En toen is nu alweer mijn vierde seizoen. Ik rijd in de amateurklasse. Maar als je prof bent dan heb je helemaal geen leven meer, dus dit is wel OK zo. Hoewel crossen ook nu wel een flink deel van m’n leven is. Vier dagen train ik ’s avonds, en zaterdag en zondag doe ik mee aan wedstrijden. Dus thuiskomen van werk, eten, heel even zitten, trainen, eten, douchen, slapen, weer werken. Met m’n familie gaan we voor wedstrijden door hele land en Europa heen, met de auto, tent en drie fietsen achterop. 

Nu met diabetes ben ik wel sneller vermoeid en sneller verzuurd nog, mijn lichaam trekt nog niet zo veel merk ik. Qua trainen zit ik nu wel weer op het niveau wat ik deed. Ik moet alleen niet vergeten om de helft te bolussen voor ik ga trainen, anders krijg ik problemen. 

Ik heb met diabetes nog niet zoveel wedstrijden gehad, dus ik heb nog niet zo veel ervaring met stress en wat dat doet met m’n bloedsuiker. Sinds drie weken heb ik een pompje, de Omnipod. Ook dat is nu allemaal weer even wennen, kijken hoe ik het moet afstellen, liever iets te hoog dan te laag.

In juni hoop ik dus in Azerbeidzjan, en in juli in Frankrijk mee te doen aan de WK en EK. Alles kosten komen voor eigen rekening, reis, verblijf, inschrijving, alles. Daarom ben ik een crowdfunding-actie gestart om te kunnen gaan, want alle beetjes helpen. 

De opmerkingen over wat ik allemaal niet meer zou kunnen en mogen met diabetes waren heftig. Maar daardoor heb ik me voorgenomen: ik zal laten zien wat je allemaal nog kunt met diabetes. Ik heb veel zin in de kampioenschappen, misschien nu nog wel meer dan eerst, om te bewijzen dat het kan. Ik wil diabetes voor mezelf niet te groot en te moeilijk maken. Ik leef gewoon m’n leven en diabetes is erbij gekomen. Ik houd jullie de komende maanden met nog twee blogs op de hoogte!

> Help je Suéla om te bewijzen dat alles mogelijk is met diabetes type 1? Steun hier haar plannen voor de EK en WK fietscross!