Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Sinds ik diabetes heb (1994) is het nooit eerder in me opgekomen om dat te melden bij het verlengen van mijn rijbewijs. Echt niet…. Ik denk zelf alles redelijk in de hand te hebben en bij een dreigende hypo dat goed aan te voelen. Dus, waarom zou ik? 

Een aantal maanden geleden (april om precies te zijn) echter was het weer zo ver, kreeg ik een brief van het CBR en verliep mijn oude rijbewijs pas in augustus. Tja en wat doe je dan; rustig een poosje laten liggen voordat je de aanvraag indient. Tijd zat, toch? 

Intussen moest ik voor controle langs bij de diabetesverpleegkundige die erop aandrong om WEL aan te geven dat ik diabetes heb. Het voorval van de meneer die met zijn auto op de trambaan terecht kwam in Amsterdam en een ongeluk veroorzaakte werd aangehaald en als je een ongeluk veroorzaakt zonder dit gemeld te hebben dan ben je de Sjaak. De verzekering gaat dan niets betalen etc. etc. Afijn, na een aantal weken heb ik moed verzameld en toch maar een Eigen Verklaring ingevuld zoals dat heet. Eerst betalen….  Ingestuurd…  Er word gevraagd om een verklaring via de post na enkele weken (in de zomervakantie inmiddels en na een brief waarin staat dat het langer duurt voor je antwoord krijgt vanwege de vakantie…) van de internist die uit moet leggen dat je diabetes hebt en of je er goed mee kan omgaan/hypo’s goed aanvoelt komen etc. Weer een paar weken later komt diezelfde verklaring terug met de vraag sinds wanneer ik diabetes heb??!! Hulde overigens aan mijn internist en diens assistente want dat was snel geregeld maar intussen weer een week verder om het terug te sturen. Na een aantal weken kwam er weer een brief van het CBR die vonden dat ik ook nog langs de oogarts moest. Speciale formulieren werden er bij geleverd en de mededeling dat ik zelf een afspraak moest inplannen op korte termijn bij de oogarts en € 70,-- contant meebrengen.  Nog weer een flink aantal weken later, en je begrijpt het al, het rijbewijs was al een maand verlopen, kreeg ik de felbegeerde goedkeuring dan toch te pakken. Inmiddels heb ik het nieuwe rijbewijs binnen en mag ik weer 5 jaar (!), wat normaal 10 jaar is, autorijden. 

Kortom: het duurt allemaal heeeeeel lang, dus hou daar rekening mee. Ook dat ze steeds met andere vragen komen. Dus wees zo compleet mogelijk in je bewoordingen of vraag de internist dat te doen. De discussie of het dit allemaal waard is zullen we hier maar niet voeren. Die afweging moet ieder zelf maar maken. Als ik geweten had dat dit zo’n circus zou worden dan weet ik het nog zo net niet…..