Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een aantal jaar geleden was ik met mijn vriendin op vakantie in Kirgizië (Kirgizi-wat?!). Kirgizië is een land in Centraal-Azië, vlak naast de westelijke grens van China. We huurden daar een oude Lada, zijn het land doorgereden en hebben mooie hikes gemaakt. Op zich is dát al best een uitdaging als je diabetes type 1 hebt. Gelukkig had ik mijn hele medicijnenpakket bij me en ging alles goed! Onderweg kwam ik een aantal fietsers tegen. Zij reisden de wereld over op hun tweewielers, op eigen kracht en op hun eigen tempo. Meteen was ik gefascineerd en wilde ik eenzelfde reis gaan maken.

Uit de serie: Len to China - Voor diabetes type 1 op de fiets naar China

Op de fiets naar China!

Een fietstocht de wereld over is voor iedereen een uitdaging, laat staan als je diabetes hebt. Het is dus noodzakelijk om goed voorbereid op pad te gaan. Wat moet je allemaal meenemen, waar moet je rekening mee houden? Vragen genoeg! Afgelopen jaar was ik er helemaal klaar voor. Ik stond op het punt om op te stappen, het avontuur aan te gaan en tijdens mijn reis geld op te halen voor het Diabetes Fonds. Echter liep alles anders... Eén week voordat ik zou wegfietsen vanuit Amsterdam, kwam heel Nederland in de eerste lockdown en moesten mijn plannen worden gewijzigd.

Nu zijn we inmiddels bijna een jaar verder en wil ik de reis opnieuw gaan beginnen. Ik ga daarom in april op de fiets stappen en helemaal richting China fietsen, om op deze manier zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar diabetes.

Insuline

Zoals je je kunt voorstellen, moet je met diabetes met een hoop dingen rekening houden. Uiteraard is insuline een van de belangrijkste dingen waar ik niet zonder kan. Zelf gebruik ik navulbare (scheelt ruimte in mijn tassen!) insulinepennen, in plaats van een pomp. Ik voel me zo vrijer op de fiets en ik kan ook hiermee mijn suikers goed onder controle houden. De grootste vraag echter was hoe ik mijn insuline onderweg zou kunnen koelen. Het is namelijk van belang om mijn insuline koel te bewaren, anders verliest het zijn werking. Maar hoe doe je dat nu zonder koelkast?!

Gelukkig heb ik hiervoor een koeltas van het merk Frio aangeschaft. Ik vind hem zelf enorm handig, omdat je enkel water nodig hebt om de koelelementen te activeren. In het tasje zitten namelijk korrels, die wanneer ze in aanraking komen met water, veranderen in een koelende gel. Ideaal voor als ik op afgelegen plekken ben en dus  geen toegang heb tot een koelkast! Ik heb deze tasjes voor het eerst gebruikt toen ik een half jaar door Australië ging reizen en ik vond ze supergoed werken! En zoals ze zeggen: Why change a winning team?

Daarnaast heb ik ook goed uitgezocht in welke landen mijn insuline te verkrijgen is, zodat ik insuline kan bijhalen, mocht mijn voorraad opraken of mocht er iets kapot gaan. Gelukkig is mijn insuline (NovoRapid en Tresiba) wereldwijd vrij goed te verkrijgen, dus hoef ik me daar verder weinig zorgen over te maken! Voor de zekerheid heb ik wel al mijn medicijnenverklaringen zowel online als uitgeprint in mijn fietstas mee. Zo heb ik altijd iets bij de hand mocht ik het opeens toch zonder insuline komen te zetten (al hoop ik dat dat natuurlijk niet gebeurt).

Meetapparatuur

Ik gebruik tegenwoordig de Freestyle Libre 2 om mijn bloedsuikers te monitoren. Daarnaast gebruik ik af en toe een ouderwetse vingerprik om deze waardes te controleren. Ik vind de Freestyle Libre super handig en merk dat ik mijn bloedsuikerwaardes een stuk beter onder controle heb dan met die ouderwetse vingerprikjes. Toch gaat mijn oude bloedsuikermeter extra belangrijk zijn wanneer ik door de hooggebergtes ga fietsen. Het is namelijk zo dat wanneer je op grote hoogtes komt, vanaf 3.000 meter, je niet volledig meer kunt vertrouwen op de waardes van je Freestyle Libre. Het hoogste punt tijdens mijn reis zal op ruim 4.600 meter liggen, en dan is het juist belangrijk om je bloedsuikerwaardes goed te kunnen uitlezen! Daarom neem ik dus zowel een tasje vol Freestyle Libre sensoren mee, als mijn oude bloedsuikermeter.

Al met al zal deze reis best een tijdje duren, zeker een half jaar! Ik heb daarom besloten dat ik niet een volledige medicijnenvoorraad mee zal nemen. Het zou ook niet eens allemaal in mijn fietstassen passen! Onderweg zijn er gelukkig vrienden en familie die me op willen zoeken. Zij kunnen gemakkelijk wat van mijn medicijnen met zich meenemen, zodat ik een nieuwe voorraad kan inslaan onderweg. En mocht dat niet lukken, heb ik altijd mijn medicijnenverklaringen bij de hand. 😉

Vertrek

Buiten alle diabetesgerelateerde spullen gaan er natuurlijk allerlei andere spullen mee, van genoeg warme kleding tot een tent om in te slapen. Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn reis en wil je meer weten, kun je een kijkje nemen op www.lentochina.com of op Facebook en Instagram. In april zal ik dan eindelijk echt de fiets op stappen om het grote avontuur aan te gaan en naar China te fietsen! Ik ga zeker ook proberen om af en toe een blog te delen via deze Diabetes type 1 community! Heb jij nog tips of ervaringen met het maken van reizen met diabetes? Let me know!

Draag jij ook een steentje bij voor onderzoek naar betere behandeling van diabetes? Doneer dan hier!

 

Fotograaf: Michiel Ton