Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Afgelopen zomer waren mijn vriendin en ik aan het nadenken over een actie. Ik wilde geld ophalen voor onderzoek naar diabetes. Ik had namelijk in een korte tijd op social media een groot bereik opgebouwd dat ik goed wilde inzetten. Maar.. laat ik even bij het begin beginnen!

Een paar maanden daarvoor was ik begonnen met het delen van mijn verhalen op Instagram. Dit pakte beter uit dan ik dacht en al snel had ik meer dan 3.000 volgers. Het voelt geweldig als zoveel mensen interesse hebben in het verhaal dat je deelt. Toch heeft het ook een andere kant. Het bracht een enorme druk met zich mee. Je wilt steeds groter worden. Je probeert allemaal dingen uit zoals meer informatie delen of nieuwe dingen bedenken. En daar kwam het idee: Fietsen van Heerenveen naar Den Bosch.

In één week had ik de actie opgezet. In die week benaderde ik Wout Vos en belde ik met Lennart (@lentochina) om te vragen of het haalbaar was en of ze nog tips hadden. Ik ben namelijk totaal geen sporter. Na wat goede tips besloot ik op 22 augustus 2020 de actie online te zetten met een doelbedrag van € 500. Niet wetende dat de actie al vrij snel zou ontploffen.

De actie liep vanaf het begin al super goed. Binnen twee maanden zat ik al op € 5.000. Ook dit zorgde weer voor een enorme druk. Wie daar de veroorzaker van was? Dat was ikzelf. Met al mijn familie, vrienden, collega’s en volgers deelde ik een persoonlijk bericht met de link naar mijn actie. In diezelfde tijd stroomden de volgers binnen. Ineens zat ik boven de 4.000 volgers en tsja.. Die kregen ook allemaal een persoonlijk bericht met de link naar mijn actie. Je moet er natuurlijk ook wat voor over hebben. Aan het begin had ik tegen het Diabetes Fonds gezegd dat ik het GROOTSTE bedrag wilde ophalen dat ze ooit van een individuele actie hebben gekregen. En dan komt weer het stukje terug van hoe ik ben. Als ik iets wil dan ga ik daar voor de volle 100% voor.

Op een gegeven moment heb je al je familie, vrienden en volgers wel gehad. Toen bedacht ik dat ik media-aandacht ging zoeken. En met succes! Ik stond in verschillende kranten, kwam op de radio en zelfs nog op de tv. Je zou haast denken dat het afgelopen half jaar alleen maar fantastisch is geweest. Helaas is dat niet het geval. Al het succes neemt namelijk ook een andere kant met zich mee.

Er komen namelijk veel negatieve reacties binnen van mensen die het niet met mij eens zijn. ‘Waarom verkoop je je diabetes met zo’n grote glimlach op je gezicht’ of ‘Je moet je ziekte niet zo uitmelken’. Reacties waarvan je weet dat ze nergens op slaan, maar toch blijven ze hangen. Het geeft mij enorm veel stress en hoe groter de actie werd, hoe meer van deze reacties er kwamen. Mensen die het niet eens waren met dingen die ik in de krant had gezegd, mensen die de hoop voor onderzoek naar diabetes hebben opgegeven of gewoon mensen die je willen kwetsen. Ik heb van alles voorbij zien komen.

Mijn suikerwaardes reageren hier ook weer op. Soms raakt een reactie mij zo erg dat ik er wel een paar dagen mee zit. Ik merk dan dat mijn waardes heel erg gaan schommelen. Het is dan moeilijk om niet in een hypo of hyper te komen. Het vervelendste hieraan vind ik dat degene die de reactie heeft geschreven er al lang niet meer mee zit. Het is iets waar ik mee moet leren omgaan.

Had ik het succes verwacht? Absoluut niet. Ik denk sowieso dat niemand had verwacht dat de actie zo groot zou worden. En natuurlijk wordt een actie niet vanzelf zo groot. Ik vergeleek mijzelf vaak met een heel marketingteam. Het promoten van mijn actie is een dagtaak geworden. En dan te bedenken dat ik ook nog een opleiding volgde, in het weekend werk en nog een vriendin heb. Mijn leven is het afgelopen half jaar een rollercoaster geweest. Natuurlijk baal ik van alle negatieve reacties die ik krijg, maar de succesvolle actie komt daar nog steeds bovenuit. Inmiddels is er al meer dan € 20.000 opgehaald. Hoe bizar!

Met mij gaat het op het moment goed. Ik ben veel aan het trainen voor de fietstocht en probeer nog zoveel mogelijk geld op te halen voor de actie. En stiekem.. Ik ben straks ook wel blij als het klaar is. Het is een fantastisch avontuur geweest waar ik mij een half jaar volledig voor heb ingezet. Maar het is ook goed dat ik dit hoofdstuk straks kan afsluiten. En ja.. Dat doen we natuurlijk met een Bossche bol! 😊

> Help mee met Sam!