Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Als je de hele dag buiten bezig bent, zoals in mijn geval in boswachterskostuum, moet je goed eten. Tijdens het bomen planten, palen slaan of stevig doorstappen kijk ik uit naar een lekkere lunch. En die van mij is nog gezond ook!

Konijnenvoer

Vaak zijn we in natuurgebieden aan de slag en eten we onderweg in de auto. Rond lunchtijd komt op een dag mijn collega langsrijden terwijl ik zat te genieten van mijn rodekoolsalade met makreel. Ik zat gretig te kauwen toen mijn collega de regenbooggekleurde inhoud van mijn “broodtrommel” zag. Een lach gevolgd door: “Haha ben je nu konijn geworden?”

Brood

Jarenlang heb ik ontbeten én geluncht met brood. Iedere dag weer brood met kaas, worst, pindakaas of hagelslag. Eigenlijk is het maar saai! Er zitten ook nog eens veel snelle koolhydraten in (effect van suiker) en heel weinig ‘broodnodige’ vitaminen en mineralen.

Feestje

Maak er een feestje van! Restjes van de vorige dag met een hardgekookt eitje, makkie! Chop wat stronkjes witlof met een bietje, wat walnoten en een lekkere dressing. Rodekoolsalade is een favoriet van mij. Ik maak een grote bak, waar ik twee of drie keer van kan eten. Rode kool (rauw) fijn snijden, wortels raspen, koolrabi raspen, groene ui snijden, avocado in blokjes. Net wat je in huis hebt. Misschien nog wat paprika, bietjes, pompoen- en zonnebloempitjes erbij? Een dressing van mayonaise, mosterd, appelazijn en een klein beetje honing. Mmm stukje makreel of gekookt eitje er bovenop en smullen maar! Samen met een stuk fruit en een handvol noten, kom ik de dag prima door.

Lekker met minder suiker

De “Lekker met Minder Suiker weken” zijn begonnen. Een mooie initiatief om mensen te laten inzien dat er overal suiker aan toegevoegd wordt. En belangrijker nog om tips te geven om de inname van 30 klontjes per dag te verminderen! Kijk maar eens op de achterkant van een pot augurken of fles ketchup. En wat dacht je van kant en klare dressings? Ik was al een trouwe klant van Ekoplaza en heb me ook aangemeld voor de nieuwsbrief. 

Succes met het samenstellen van jouw regenboog gekleurde broodtrommel! Het liefst iedere dag weer een ander feestje. Zó lekker! En ook nog eens met minder suiker.