Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Vrijdag 5 juni was het eindelijk zover! De afgelopen twee maanden had ik de individuele loop- en fietstrainingen afgewerkt op basis van een door Vasa Sport verstrekt schema voor de opbouw of het behoud van een basisconditie. Maar die vrijdag was ik op weg naar Vasa Sport in Cothen voor mijn eerste privéles rolski. In verband met de coronamaatregelen is door de Bas van de Goor Foundation hiervoor gekozen in plaats van het houden van groepstrainingen. Op die manier kunnen de deelnemers die nog niet kunnen ‘rollen’ op weg geholpen worden met wat persoonlijke aandacht. Een eerste kennismaking met de langlaufsport, al is het op wieltjes. Dat langlaufen een heel technische sport is, was mij al bekend. En hoe makkelijk en soepel het er dan bij een doorgewinterde atleet ook mag uitzien, in de praktijk valt het eerlijk gezegd best een beetje tegen. De ski’s mooi parallel laten rollen, balans houden, coördinatie van armen en benen, de kracht uit je romp halen in plaats vanuit je armen: hallo sixpack, ben je daar?

Na wat basisoefeningen en aanwijzingen te hebben gekregen ben ik klaar om tot september zelf aan de slag te gaan met de rolski’s en op basis van een nieuw trainingsschema de conditie verder uit te bouwen. Het nieuwe schema omvat minimaal drie trainingen per week waarvan een duurtraining van 3 tot 4 uur en een beetje krachttraining. Mijn privétrainer merkte fijntjes op: “Ik ken goede lopers, maar dat betekent nog niet automatisch dat het goede langlaufers zijn.” Dat schijnt met name in het krachtuithoudingsvermogen van de romp te zitten. Het huidige minimum van drie duurtrainingen is geen enkel probleem voor mij. Ik sport al jaren met veel enthousiasme vijf tot zeven keer per week. De echte duurtrainingen doe ik vooralsnog op de racefiets totdat ik het rollen beter onder de knie heb.

Gelukkig wordt de sportschool per 1 juli weer geopend. Dan is er weer ruimte voor krachttraining in de fitness in plaats van het geklungel in en om huis, voor pilates lessen voor een ultiem ‘power house’ en interval- en heuvel-cardiosessies. Wat mis ik de klimsessies op de stairmaster en de cross country-programma’s op de crosstrainer! Eind september worden de rolski-trainingen in groepsverband weer opgepakt. Tot die tijd blijven we als deelnemers via de Bas van de Goor Foundation bij elkaar betrokken door op Strava elkaars individuele trainingen en vorderingen te volgen en elkaar af en toe te voorzien van filmpjes of foto’s in de groepsapp.

Qua diabetes selfmanagement is het momenteel een rommeltje. En dat frustreert mij een klein beetje, omdat ik eigenlijk nooit problemen heb met mijn instellingen. In de eerste weken na de invoering van de coronamaatregelen leek ik nergens last van te hebben. Hooguit dat de bloedglucose iets opliep maar nog steeds erg goed was, wat tot uiting kwam in een time in range van 97%, en dat zonder pomp! De laatste twee weken loopt mijn bloedglucose enorm op met uitschieters tot boven de 15 en is mijn Time in Range behoorlijk gezakt. Op momenten leek het alsof de insuline niks deed en de nieuwe flexpen, die ik in gebruik had genomen, met water was gevuld in plaats van insuline. Het oude, vermoeide gevoel van de tijd rondom de diagnose kwam af en toe weer voorbij.

Vanzelfsprekend heb ik mij afgevraagd waardoor dit komt. Duidelijk voor mij is dat ik mijn vaste structuur kwijt ben. Ik sport weliswaar nog steeds minimaal 5 keer per week, maar maak sinds de invoering van de coronamaatregelen minder trainingsuren, train minder intensief, beoefen ook andere sporten dan voorheen, op wisselende tijdstippen terwijl ik daarvoor sportte volgens een vast schema. Ik eet niet meer koolhydraten maar eet de koolhydraten op andere tijdstippen dan voorheen. De link tussen training en het moment van eten is er niet meer zo duidelijk. En daarnaast heb ik in april in overleg met de internist de dosering langwerkende insuline met 2 eenheden naar beneden bijgesteld. Dit omdat ik wel erg ‘strak’ de ochtend in kwam en rondom mijn sportsessies in de ochtend veel hypo’s had. Ondanks dat ik trainde zonder snelwerkende insuline in mijn lijf te hebben en voor, tijdens en na het trainen koolhydraten aanvulde was het elke keer raak. Deze kleine aanpassing zorgde er in eerste instantie voor dat ik beter de ochtend in kwam, minder hypo’s had en mijn fiets- en looptrainingen doorstond zonder mij met liters hypertone drank vol te gooien. Inmiddels heb ik de dosering weer aangepast naar mijn gebruikelijke instelling. Wat mogelijk ook een rol speelt is dat ik onbewust spanningen had rondom de ziekte van mijn vader en zijn uiteindelijke overlijden vorige week. Ik heb mij voorgenomen nu niet te veel te rommelen aan de instelling van mijn langwerkende insuline en uitsluitend, indien de bloedglucose erg oploopt, af en toe een correctiebolus Novorapid te spuiten. De alarmfunctie van de Freestyle Libre 2 zou in deze periode een welkome ondersteuning kunnen zijn geweest, maar is helaas in Nederland nog niet beschikbaar. Hopelijk lukt het mij op korte termijn weer volgens een vaste structuur te leven waardoor ik bijna blindelings, zonder al te veel inspanning een perfecte Time in Range weet te behalen en zonnig de zomer tegemoet kan!