Het gaat al weken nergens anders over: het coronavirus. Dat geldt ook voor mensen met diabetes type 1, want het is nogal wat. De hele dag thuiswerken (of niet kunnen werken), niet (te vaak) naar buiten mogen en überhaupt een heel ander dagritme dan normaal is natuurlijk hét recept voor vliegende bloedsuikers. ‘Flatten the curve’ kost mij persoonlijk nogal veel moeite, laten we maar zeggen.

Ik heb een vitaal beroep. Dat klinkt misschien spannend en belangrijk, maar het valt wel mee. Ik was zelf ook verbaasd dat media en communicatie in deze tijd ‘vitaal’ zijn. Het voelt ook eigenlijk niet zo heel cruciaal: achter een laptop op de bank aan het werk zijn. Ik vind het vooral prettig om deze weken ‘gewoon’ mijn werk te kunnen doen.

Schrikken
Maar mijn bloedsuikers… die vinden het nieuwe dagritme nog niet altijd handig. Die zijn net iets te gehecht geraakt aan mijn vaste volleybaltrainingen, mijn avondbezigheden, mijn ritjes naar het werk. Die vinden het relatief stilzitten overdag, maar niks en schrikken zich kapot als ik ’s avonds nog een uur ga wandelen ter compensatie.

En dan heb ik het nog niet over de stress. Want het coronavirus kan me soms best aanvliegen: loop ik meer risico? Moet ik voorzichtiger zijn? Kan ik nog wel naar buiten? Gelukkig komen er steeds meer antwoorden op dat soort vragen in Q&A’s, Facebookgroepen en artikelen. En de meeste berichten… die stellen me gelukkig gerust.

Tevreden
Al vraag ik me wel af of mijn diabetesverpleegkundige volgende week tevreden is, als ik haar telefonisch spreek… Maar ik besef ook dat ik op dit moment niet meer kan doen. Ik probeer genoeg te bewegen. Ik doe mijn best om op mijn bloedsuikers te letten. En ik ga mijn werkplanning iets beter in de gaten houden, want tien uur werken op een dag is ook niet altijd slim.

Maar ik ben vooral heel blij dat ik nog kan werken en dat ik me goed voel. Die cijfertjes… die komen wel tot rust, met iets meer aandacht en iets meer tijd. We redden het wel samen: ik en mijn diabetes type 1. En ik hoop dat meer mensen met type 1 diabeten het voelen: we kunnen dit, het gaat weer voorbij, het komt goed. Echt.

Het coronavirus en diabetes: deel jouw ervaring

Hoe ga jij om met het thuisblijven, maar ook met eventuele zorgen rondom het coronavirus in combinatie met je diabetes? Hoe ervaar je deze periode? Deel jouw ervaringen in dit gesprek.