Met een glimlach op de weegschaal

Debby Sugarmam
Debby Sugarmam • 10 februari 2020
Blog Debby - met een glimlach op de weegschaal.jpg

We zijn het erover eens: de knop moet om. We moeten gaan werken aan ons gewicht, dus we moeten afvallen. Niet omdat we niet blij zijn met ons lichaam, maar we willen vooral een goed voorbeeld geven aan onze dochter.

Vanwege haar diabetes moet onze dochter Sanne iedere 3 maanden naar het ziekenhuis. Dat is fijn, want zo kunnen we kijken wat er anders moet, waar we aan kunnen werken en vooral hoe het lichamelijk met haar gaat. Wat een nadeel is, is dat ze ook iedere 3 maanden op de weegschaal moet staan. Dat is voor een meisje van 17 jaar niet prettig, want haar gewicht wordt nauwlettend in de gaten gehouden. In december was de laatste controle en hebben we met de kinderarts afgesproken om in die maand niet te veel met het gewicht bezig te zijn en in januari te starten met afvallen.

En zo is het januari en gaat bij ons de knop om en starten mijn man, dochter en ikzelf met afvallen. Want met z'n drieën staan we sterk. Ze wil zelf heel graag afvallen, want het lijkt alsof ze voor iedere gram die ze meer weegt, 1 eenheid insuline extra moet spuiten. Ook gaat ze weer fanatiek sporten en wordt er niet afgeweken van haar dieetlijstje.

Helaas heeft het afvallen ook minder leuke gevolgen voor haar, want de hypo's vliegen haar om de oren. Heb je net 's avonds heerlijk gegeten, heb je een uur later een hypo waardoor je weer wat moet nemen om die hypo op te vangen. Ook heeft ze gebroken nachten, want ook 's nachts laat haar diabetes met zijn stomme hypo's haar niet met rust.

Maar ze zet door, want die kilo's wil ze kwijt. En zo is ze na een aantal weken al bijna 4 kilo kwijt. Dit zien we ook terug in haar insuline verbruik. En wat zijn we ongelofelijk trots op haar, ons doorzettertje die zich niet op haar kop laat zitten door die diabetes. Wel hopen we op stabielere bloedsuikers zodat ze overdag en 's nachts een beetje aan haar rust toekomt.

We kunnen niet wachten op de volgende controle, laat die weegschaal maar komen. Ik weet zeker dat ze daar met een glimlach op staat...