Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het was wat: die roadtrip door Scandinavië. Iedere dag op pad, niet altijd nadenken over eten en drinken, veel onderweg in de auto… Dé formule voor een lastige tijd voor iemand met type 1 diabetes. Eerder schreef ik over het beklimmen van de Preikestolen: de grootste uitdaging van de roadtrip. Maar als ik eerlijk ben… zijn mijn bloedsuikers in tijden niet zo goed geweest als tijdens mijn drie weken in Scandinavië.

Iedere dag in beweging, het stressniveau zo laag als het maar kan, de rust om na te denken over koolhydraten en bloedsuikers. Dat is natuurlijk ideaal met diabetes type één. Voor het reguleren van mijn bloedsuikers zou een fulltime vakantie niet verkeerd zijn!

Het afgelopen half jaar was nogal rommelig. Stage, afstuderen, migraine, fulltime aan de slag als ZZP’er… Aandacht voor mijn diabetes was er niet altijd. Begrijpelijk, maar onhandig. Ik was best gefrustreerd dat het af en toe totaal niet lukte. Dat ik onwijs slecht sliep, juist als ik een drukke week had. Dat mijn waardes alle kanten op vlogen, juist als ik een belangrijke deadline had. En dat het me simpelweg niet lukte om het beter te doen.

In Scandinavië vond ik de rust weer terug. Het vertrouwen dat 100% regelmatig leven niet kán, maar ook niet nodig is. Maar dat een klein beetje meer aandacht voor die rottige bloedsuikers wel écht resultaat heeft. Want in Scandinavië voelde ik me op het gebied van mijn bloedsuikers eindelijk weer ontspannen. Tevreden over alles wat lukte, maar ook comfortabel als het even niet lukte, zoals op de Preikestolen.

Ja, die roadtrip was totaal anders dan het ‘gewone’ leven. En die rust en ontspanning zal ik echt niet altijd hebben, want dat is simpelweg onmogelijk. Maar in Scandinavië leerde ik wel vertrouwen te hebben: in mijn lichaam, in het herstellend vermogen na rottige weken, in de kracht van rust en in het accepteren van mezelf. Diabetes type één wordt nooit makkelijk. En dát is wat ik in Scandinavië leerde: je kan het met diabetes type één nooit perfect doen, maar dat hoeft ook niet.

  • Dit is het laatste deel van de blogs over de roadtrip van Suus door Scandinavië. Op deze pagina lees je haar eerste blog, haar tweede blog vind je hier en het derde deel vind je op deze pagina.