Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

In 1965 zat ik in de vijfde klas van de lagere school. Opeens werd ik ernstig ziek, binnen een week viel ik 10 kilo af en raakte in coma. Diagnose: diabetes type 1. Drie maanden lag ik in het ziekenhuis

En dan zijn we nu meer dan 50 jaar verder. Diabetes heeft invloed op álles. Mijn verhaal deel ik graag: zo heb ik in de afgelopen 50 jaar leren leven met diabetes.

Als jongetje leerde ik meteen zelf spuiten, met injectiespuiten die werden uitgekookt en op alcohol gezet. Aan de naalden zaten vaak bramen, dat was een erg pijnlijke zaak. Daardoor had ik angst om zelf te prikken. De prikplekken gaven ook problemen. 

In die tijd waren er niet zo veel hulpmiddelen als nu. Alle ontwikkelingen van bloedsuikermeters, pennen enzovoorts volgde ik op de voet. De eerste plasstrippen om suiker te controleren waren al een hele verbetering! Toch rook mijn adem vaak naar aceton. Elke week ging ik naar ziekenhuis voor controle, ik werd goed begeleid!

Ik wilde graag de bouw in, op de steigers en machines, maar dat was voor mij te gevaarlijk met m’n diabetes. Timmeren en meubelmaken werd het, en later aan de slag als bouwkundig tekenaar en docent.

In 1979 getrouwd. Veel discussie over kinderen, wat is de kans dat ze diabetes krijgen. We hebben 3 prachtige gezonde kinderen en nu 4 kleinkinderen. 

Vele wisselingen van werk leidde tot grote spanningen stemmingsproblemen. Gehoorproblemen, ontregeling van diabetes en zelfs een hartstilstand. Na ruim 40 jaar werken ben ik uiteindelijk ook voor 100% afgekeurd. Dit was het moment voor de insulinepomp. De pomp bevalt mij erg goed. Ook tijdens het sporten (badminton, fietsen).

Het leven met diabetes type 1 raakt niet alleen jezelf maar ook je partner en gezinsleden. Iedereen gaat er op een andere manier mee om, afhankelijk van je gezin, werk, sport en partner.

Het is goed om er met diabetes een regelmatig leven op na te houden, heb ik gemerkt nadat stress mijn diabetes ernstig ontregelde. Ook voeding is erg belangrijk. Mijn persoonlijke advies: eet niet te veel, gebruik geen suiker als dit niet noodzakelijk is. Let op de vetten die je eet: bij voorkeur gezonde vetten. Veel verse groenten.

Geniet van je leven, leef met je diabetes als je grote vriend. Ik noem mijn pomp ALFIE. Beschouw je diabetes als iemand die achterop je bagagedrager van je fiets meerijdt. Ik wens iedereen die diabetes heeft veel sterke toe!