Wat een machtig mooi uitzicht. Vanaf de Preikestolen, 600 meter boven het Lysefjord, zie je het meest indrukwekkende dat Noorwegen in zich heeft. Over hoe ik hier belandde schreef ik eerder. Maar als je boven op een berg staat, moet je natuurlijk ook nog naar beneden. En afdalen is misschien nog wel moeilijker dan stijgen.

Met een lach op mijn gezicht draai ik me om. Een broodje gegeten, iconische foto’s gemaakt en ultiem genoten van het uitzicht: tijd om weer naar beneden te gaan. Want zo in de herfst kan het al vroeg donker worden. Mijn pomp gaf net nog een alarm voor hoog: ja, als je niet meer wandelt, dan wil die waarde wel weer stijgen. Maar die stijging geeft me voor nu wel een fijn gevoel: iets meer buffer voor de afdaling.

Waar klimmen heel veel energie kost, vraagt afdalen vooral heel veel concentratie. Niet te snel willen, je voeten goed neerzetten, kijken waar je naartoe gaat… Iets minder buitenadem en volledig gefocust wandelen we naar beneden. Ik voel me iets lekkerder dan op de heenweg: minder duizelig, meer energie.

Twee uur lang lopen we. Af en toe staan we even stil, om bij te tanken én nog meer van het uitzicht te genieten. Totdat we weer terug zijn op de parkeerplaats waar we begonnen. We wisselen onze schoenen, gaan even snel naar de wc en ik meet even mijn bloedsuiker. Want altijd handig tijdens dit soort activiteiten: een sensor die er halverwege mee ophoudt… Het laatste half uur wist ik niet wat mijn bloedsuiker deed, maar: mijn waarde was in ieder geval hoog genoeg om door te wandelen.

En dat blijkt ook wel als even later de cijfertjes voor mijn neus verschijnen: 16,8. Pff… Dat verklaart een hoop. Met name die hoofdpijn is ineens niet zo gek meer… Ik ben kapot. Van het wandelen én van de rollercoaster waar mijn bloedsuikers de afgelopen vijf uur in zaten. Ik vraag mijn reisgenootje om terug te rijden naar ons huisje. Want heel eerlijk: mijn ogen kan ik niet veel langer openhouden. Op de terugweg val ik, met een rustig muziekje aan en de beelden van de dag in mijn hoofd, bijna in slaap…

  • Dit is het derde deel van de vier blogs over de roadtrip van Suus door Scandinavië. Op deze pagina lees je haar eerste blog, haar tweede blog vind je hier.