Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Deze negentiende aflevering van Diabetes TV gaat over een idee dat in 2016 een van de winnaars van het Beste Diabetes Idee (georganiseerd door het Diabetes Fonds) was, namelijk de DIA-SIT app. Via deze app kunnen ouders van een kind met diabetes type 1 een oppas vinden die zelf ook diabetes heeft. Maar inmiddels is meer dan een app: er zit bijvoorbeeld ook een e-learning bij voor opa's en oma's, de buurvrouw, de meester of juf of de sportleraar.

De app is ontwikkeld door D-Support. In deze aflevering van Diabetes TV gaat Loes in gesprek met de makers van de app en ze vertellen er alles over.

---

Hieronder volgt de tekst uit de video:

Welkom bij weer een nieuwe aflevering van Diabetes TV! Vandaag gaan we het hebben over een idee dat enkele jaren geleden het Beste Diabetesidee was, namelijk de DIA-SIT-app. En ik dacht: wow, dat is handig! Stel dat je een kind hebt met diabetes type 1 en je kunt een oppas regelen die misschien zelf wel type 1 heeft of in ieder geval er heel veel van af weet, zodat jij met een gerust hart de deur uit kunt.
Maar wat blijkt: de DIA-SIT-app is inmiddels veel meer dan een app. Er zit ook een e-learning bij voor opa en oma, de buurvrouw maar ook voor de mensen op school of op de sportclub. De mensen van D-support gaan er ons in deze aflevering alles over vertellen. 

Ik ben Agnes Clement. Ik ben kinderarts diabetes in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Dat is een onderdeel van het Haga Ziekenhuis. En ik ben voorzitter van stichting D-Support. In mijn praktijk voor kinderen met diabetes kwam ik toch regelmatig tegen dat het niet goed ging in gezinnen. De zorg voor een kind met diabetes is heel zwaar. 
Ik kwam een maatje tegen, dat is Guusje Neijens. Zij is diabetesverpleegkundige. En samen zijn we in eerste instantie op het idee gekomen om oppas te gaan trainen in diabetes zodat mensen ook eens samen een avondje uit kunnen en het ergens anders over kunnen hebben dan alleen maar bloedsuikers. 

Het idee van alleen het regelen van oppas is veel breder geworden. Daarvoor hebben we tools nodig omdat het op een gegeven moment niet meer te behappen was. Eén van de tools die we gemaakt hebben en die op dit moment ook weer echt gemoderniseerd wordt is een e-learning. Maar een hele belangrijke is een webapplicatie. Die heeft 2 doelen. Enerzijds om het administratieve deel te ondersteunen en het andere doel is dat er een app-functie in zit waarbij gezinnen en oppassers, dus ook de buurvrouw, buurman, de schoolkracht, kunnen communiceren met elkaar. De ouders hoeven maar op één manier erin te zetten wat er allemaal nodig is. Wat moet er gebeuren als het kind een hypo heeft gehad, zoiets bijvoorbeeld. En alle mensen eromheen kunnen in hun deel van de app zien wat de afspraken zijn.

Het is een uniek systeem, omdat wij namelijk een systeem hebben gebouwd voor de oppassers, voor de ouders, voor de sportleraren, voor de leraar op school. Op een unieke manier kan de informatie erin gezet worden, die je met elkaar kan delen. Het is vooral van belang dat als het kind in verschillende situaties terechtkomt, dat de mensen weten wat er met haar of hem aan de hand is. 

Dit klinkt natuurlijk al heel erg mooi: de app, daar is goed over nagedacht, er worden artsen en verpleegkundigen bij betrokken, het is een systeem dat op alle devices werkt: top! Maar worden hier nu ook ouders bij betrokken? Gelukkig is dat het geval. 

Ik ben Ralph Welcker. Ik ben vader van een kind met type 1 diabetes en ik ben bestuurslid van stichting D-Support. Mijn dochter is nu 12 jaar en heeft nu 8 jaar diabetes. Dus ze kreeg diabetes toen ze vier jaar was. Toen ze net twee weken op de basisschool zat. We hadden ook heel erg het gevoel vanaf het begin: we moeten dit als gezin samen doen. We kenden niemand anders met een kind met diabetes.
We kenden überhaupt geen andere mensen met diabetes. Dus ja, het was vanuit het ziekenhuis eigenlijk na tien dagen alles zelf doen, met alle onzekerheid en zorgen van dien. Ze moest nog beginnen aan de basisschool dus dat heeft toch wel een behoorlijke impact gehad.

Wat wij ook erin gezet hebben is dat je de gezinssituatie kunt zien. En dat is ook van belang want het is een maatschappelijke impact die het heeft. Dat je ook weet hoe de broer en zus zich voelen met de situatie van de broer of zus die diabetes heeft. En dat als ouders aan het werk zijn op een makkelijkere manier alles bij kunnen houden. Dus we hebben een compleet systeem gemaakt waardoor het voor mensen makkelijker is.

Wij als gezin hebben het vooral samen gedaan, geen grootouders of familie in de buurt. Een goede, betrouwbare oppas voorbeeld, dat hebben we eigenlijk gemist. En dat is het mooie denk ik van D-Support. Oppassers die nu beschikbaar zijn via D-Support zijn mensen die getraind zijn en die matchmaking is heel bijzonder. En dat is wat wij hebben gemist doordat we niet gebruiken konden maken toen van D-Support omdat het toen als zodanig nog niet bestond. Het mooie van D-Support is dat ze ook de e-learning hebben voor verschillende doelgroepen waaronder scholen, basisscholen en middelbare scholen. Een aantal docenten: de gymleraar, de zorgcoördinator, de conciërge, de directeur. Die gaan allemaal de e-learning volgen zodat ze toch beter weten van waar ze op moeten letten, wat is diabetes type 1 nou precies bij kinderen, hoe gaat dat op school. Ze kunnen er wel over lezen maar een e-learning waarbij ze echt gericht als team in feite een training volgen. Ja, dat is wel echt een extra meerwaarde van D-Support.

We hopen met dat hele pakket het stuk zorg van het gezin met een kind met diabetes dat dat wat meer gesteund wordt en dat de mensen sterk kunnen blijven staan en uiteindelijk een hele maatschappij sterker blijven. Met het uiteindelijk doel dat het met het kind ook heel goed blijft gaan. 

Nou, dit is toch te gek! Ik vind het echt zo goed. Stel, je bent dus ouder en je hebt een kind met type 1 diabetes, dan is het ook super fijn om het systeem te hebben, een app waarin je alle gegevens kwijt kunt en waarbij het heel makkelijk is om die gegevens over te dragen aan school, aan de sportclub, aan de buurvrouw die wel eens een oogje in het zeil houdt of aan die oppas natuurlijk.
En wat te denken van die e-learning. Het lijkt me echt een uitkomst om als oudere hiermee aan de slag te kunnen voor je kind en de omgeving. Mocht je dus interesse hebben, ga dan even naar de website van D-Support, hieronder in beeld. En vul het contactformulier in. 

Je kunt je voorstellen dat de app niet zomaar iets is wat je kunt downloaden en gebruiken. Daar is echt wel even wat meer informatie voor nodig, dus als jij het contactformulier invult gaan ze vanuit stichting D-Support met jullie kijken waar behoefte aan is om dit zo goed mogelijk voor jullie en jullie gezin in te vullen.
Ik wens je er heel veel succes mee en ik hoop dat hier heel veel ouders en gezinnen mee geholpen zullen zijn. Ik zeg: bedankt voor het kijken en tot de volgende Diabetes TV! Dag!