Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Eerder schreef Heleen deze blog over haar man Maurits die voor het eerst in zijn leven een marathon ging lopen. Hoe dat is gegaan, lees je in deze blog!

Het is hem gelukt! Maurits liep zijn allereerste marathon binnen zijn streeftijd van drie uur. Ruim zelfs. Na 2 uur en 55 minuten rende hij vermoeid, maar kwiek en blij over de finish in het olympisch stadion van Amsterdam. Maurits: ‘Dat heb ik maar mooi even gedaan.’

‘Kan ik nog rennen?’
Maanden van training gingen er aan vooraf. In de zomer werd het nog even spannend of Maurits überhaupt zou kunnen starten. Tijdens een familieweekend eind augustus fietste hij nietsvermoedend op een vakantiepark. Vanachter een grote struik verscheen er ineens een kind op een skelter en knalde met volle vaart tegen hem aan. Maurits vloog over zijn stuur, het kind bleef ongedeerd en verschrikt zitten. ‘Mijn linkerknie en mijn rechterhand lagen open. Het eerste wat ik dacht was: de marathon! Kan ik nog rennen?’

Na een dag kon Maurits gelukkig weer rustig tien kilometer lopen. Maar de wonden genazen niet zo snel als hij zou willen, en bij veel inspanning werd zijn knie dik. Tijdens een bezoek aan de huisarts bleken de wonden ontstoken.

Spanning
Bijna twee weken trainde Maurits niet volgens schema. ‘Ik heb serieus overwogen niet te starten op 20 oktober. Toen ik na twee weken relatieve rust een training van 30 kilometer in 1 uur en 59 minuten liep, kreeg ik het vertrouwen dat mijn streeftijd nog steeds haalbaar was. Vanaf toen heb ik mijn schema weer opgepakt en dat ging goed.’

Meer dan een droom
Gelukkig kon hij dus starten op 20 oktober, én finishen. Ik ben supertrots en vind het een enorme prestatie. Sowieso het lopen van een marathon, maar dan ook nog met diabetes én in zo’n snelle tijd. Maurits houdt van hardlopen en dit was een grote droom van hem. Maar het is meer dan alleen een droom. ‘Ik wil mensen inspireren’, vertelt Maurits. ‘Laten zien dat je ook kunt duursporten met diabetes, en dat ambitieuze doelen mogelijk zijn. Voor topsporters, en voor de gewone diabeet. Met de juiste hulpmiddelen wordt het telkens makkelijker.’

Voor Maurits was de MiniMed 670 G pomp een uitkomst, voor iemand anders kan het misschien iets anders zijn. Welke hulpmiddelen je ook hebt, uiteraard blijft het een uitdaging en moet de diabeet zelf de grootste prestatie leveren. Hoewel.. onderschat de support en aanmoediging van mensen in de omgeving van diabeten niet ;-)