Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

‘Wie wil jij zijn voor de wereld van morgen?’ Het is een vraag die ik de afgelopen jaren honderden keren voorbij zag komen. De slogan van de hogeschool waar ik vier jaar lang studeerde. En die wereld van morgen: voor mij begint het nu. Want afgestudeerd en wel mag ik eindelijk de wijde wereld in fladderen.

Maar van studie naar werk: dat is wel even een transformatie. Van een paar dagen in de week naar school, heel veel leuks ernaast doen en een beetje werken zo nu en dan, naar fulltime aan de slag als freelance journalist en tekstschrijver: dat is wel wat. En dat werd ook pijnlijk duidelijk bij mijn laatste bezoek aan de internist...

“Ja, je HbA1c is wel wat gestegen”, hoor ik mijn arts zeggen. Het verbaast me niet. Met afstuderen en het uitbouwen van mijn eigen bedrijf ‘Gewoon Suus dus’ had ik wel wat anders aan mijn hoofd dan bloedsuikers. Uiteraard niet de beste instelling, maar... Ach ja, ik hoef me toch ook niet te verontschuldigen. Soms wil het even niet.

Iets wat de internist ook goed begrijpt. “Laten we de komende tijd even kijken of nu, in de nieuwe situaties, je ratio’s aangepast moeten worden. Zo’n verandering kost even tijd.” Ja, dat is het. Veranderingen in je leven kosten tijd en helemaal als je diabetes hebt. Een ander dagritme, andere werkzaamheden, andere activiteiten: het heeft allemaal invloed op je waardes.

Ik ga aan de slag als freelance tekstschrijver en journalist. Dat betekent onregelmatige werktijden, drukke weken en rustigere weken, dagen stilzitten in de auto of met een laptop op schoot óf juist uren op pad. Ja, ik moet de komende tijd werken aan het vinden van mijn diabetesritme, maar tegelijkertijd is accepteren dat mijn ritme misschien niet altijd even ritmisch is nog veel belangrijker. En zoals de internist al zei: het kost tijd. Hoe moeilijk dat soms ook is.