Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

In de zestiende aflevering van Diabetes TV gaat Loes in gesprek met Inge Olivier van Diabetesvereniging Nederland (DVN). Het is zomer en dat betekent voor veel mensen dat de vakantie eraan komt. Daarom geeft Inge in deze video praktische tips voor op vakantie gaan met diabetes.

---

Hieronder volgt de tekst uit de video:

De zomer komt eraan en dat betekent natuurlijk: tijd voor vakantie. Kon je maar eens vakantie nemen van je diabetes. Dat zou makkelijk zijn! Maar zolang dat niet gaat gaan we je vandaag praktische tips geven om op reis te gaan met diabetes.

Diabetes Type 1
Mijn naam is Inge Olivier. Ik werk bij Diabetesvereniging Nederland. Ik heb zelf diabetes sinds 1985, type 1, en ik werk op de afdeling communicatie. Dus ik mag uitleggen wat diabetes is en alle onderdelen waaronder vakantie nou in jip-en-janneketaal voor onze leden. En mijn eigen ervaring is dat elke keer als ik op vakantie ga dat je toch zo'n ander ritme hebt dan thuis.

Alles anders
Met normaal gesproken werken en je sporten en je bezigheden waar je aan gewend bent heb je een bepaald ritme in je insuline dosering, in je bolus, in je idee over hoe je dat aanpakt. Maar als je dan op vakantie bent dan slaap je langer of later of allebei. Je eet anders, je drinkt anders en dat heeft zoveel impact op mijn waarde. Maar ook bijvoorbeeld, en daar was ik zelf heel verbaasd over, het ontstressen. Stress doet dingen met je bloedsuikers, maar ontstressen dus ook.

Veel te warm
Als je vakantie bent heb je vaak andere temperaturen dan wat je gewend bent in Nederland. Als je insuline daardoor veel te warm wordt in een tasje op het strand of omdat je een heel lang in de rugzak hebt gehouden, dan kan het zo zijn dat insuline veel minder goed werkt.

Als insuline veel te koud wordt bijvoorbeeld omdat je hem op wintersport in je jaszak hebt gehad of omdat je hem in de koelkast te hoog hebt neergelegd waardoor het bevroren is aan de achterkant, dan doet insuline helemaal niks meer. Dus pak je later een ampul die dus bevroren is geweest, dan heb je hele rare waarden. Namelijk veel te hoog. Probeer dan eens bedenken of je misschien je insuline verkeerd hebt opgeslagen.

Niet bevroren
Vroeger werd er gedacht dat als je insuline in het laadruim van het vliegtuig bewaarde, als je het meenam in je koffer, dat het dan ging bevriezen. Nou dat was misschien vroeger zo, maar dat is nu niet meer het geval. Dus je kunt je insuline veilig in de koffer vervoeren. Maar het kan natuurlijk wel zo zijn en dat is als er met een koffer gegooid wordt of gesmeten dat er dan een barstje in het glas van je ampul terecht komt. En dan kun je hem niet meer gebruiken. Dus we adviseren, ook al is bevriezing geen gevaar, om je insuline altijd in je handbagage mee te nemen.

Slim verdelen
En nog een tip voor je handbagage:het is slim om het te verdelen. Als je met iemand samen reist is het slim om de helft van je spullen bij de ander in de tas te doen. Als er een tas gestolen wordt, zit je toch niet zonder.

Lastig te verkrijgen
Als je op vakantie bent, ga je waarschijnlijk veel meer meten. Het is heel slim om dan genoeg spullen mee te nemen. Vaak is het in het buitenland lastig te verkrijgen of je weet niet precies hoe je hetzelfde product moet krijgen. Dus neem voldoende mee, verdeel het over twee tassen. Dan kun jij zorgeloos op vakantie.

Jetlag
Als je doordat je gevlogen hebt in een andere tijdzone terecht komt, kun je een jetlag krijgen. Aan het begin of aan het eind. Het is van belang dat je met je behandelaar bespreekt hoe je dat het beste op kunt lossen, zodat je weer snel in het goede ritme terecht komt.

Hygiëne

Als je warme landen gaat, dan kan een probleem zijn: probleem met hygiëne. Dat heeft gevolgen voor je maag en je darmen. Je gaat overgeven, je kunt diarree krijgen en dan is het heel erg lastig om je bloedsuikers goed te houden.

Het is van groot belang dat je veel blijft drinken, maar drink alleen uit flesjes die dicht zijn en niet zo maar uit waterkranen. Als je koorts krijgt, dan is sowieso belangrijk om een arts te raadplegen. Want bij hoge koorts gaan je bloedsuikers ontregelen en dat kan heel gevaarlijk zijn.

Controleer vooraf je reisverzekering.

Vaak staat er bij reisverzekeringen in de kleine lettertjes dat kosten die je maakt voor een aandoening die al had voordat je op vakantie ging, zoals diabetes, dat ze die niet vergoeden. Dan kom je dus wel in de problemen als je door een hypo in een ziekenhuis terecht komt
Het is heel belangrijk dat je je dus vooraf goed voorbereid op ontspannen op vakantie gaan. Dan kom je ook ontspannen weer terug.

Verbrand
Als je verbrandt betekent dat een soort van ontstekingsreactie in je lijf. Bij een ontsteking gaat je diabetes ontregelen. Dus zorg alsjeblieft dat je niet verbrand, want dan houd je je waardes lekker onder controle.

Bij warm weer werkt je insuline anders. Het wordt makkelijker opgenomen. Dat betekent dus dat je veel minder insuline nodig hebt of dat je veel meer hypo's krijgt. Nou om dat te voorkomen moet je even met je behandelaar overleggen wat voor jou de beste manier is om daarmee om te gaan.

Medische verklaring
Het is slim, helemaal als je gaat vliegen, om een medische verklaring mee te nemen. Een Engelstalige medische verklaring kun je op DVN.nl downloaden. Daar kun je je arts een handtekening onder laten zetten zodat je kunt bewijzen waarom je naaldjes en dat soort dingen mee moet nemen. 

Terug naar nul
Ik kreeg van een goede vriendin van me een mooie tip. Zij had vergeten haar basaalstanden uit haar pomp over te nemen. Insulinepomp ging stuk. Ze kreeg er eentje die op nul was ingesteld als vervanging. Maar ja, zonder basaalstand weet jij niet meer precies hoe je ook alweer ingesteld was. Dus mijn tip: schrijf die basaalstanden uit. Dan ben je goed voorbereid. 

Meer bagage
Bij sommige vliegtuigmaatschappijen is het zo dat je extra bagage mee mag nemen als je diabetes hebt. Dat kan soms wel vijf of tien kilo zijn. Vraag daarnaar vooraf welke mogelijkheden er zijn.

IJskoud risico
Wat ik al zei is dat het niet slim is om gewoon water of water uit flesjes die al open zijn te gebruiken. Maar wat denk je van de ijsklontjes in een drankje? Die zijn vaak ook van gewoon water gemaakt en niet van bronwater. Als dat niet hygiënisch gebeurd is, drink jij een colaatje light maar ben je wel aan de diarree daarna.

Vooral genieten

Met al mijn waarschuwingen en dingen die verkeerd zouden kunnen gaan, zou je bijna geen zin meer hebben om op vakantie te gaan. Maar dat kan met diabetes net zo goed. Ik zou zeggen: geniet ervan!

--- 

Tips en ervaringen van communityleden.

Roger1961 : Voor mensen met diabetes type 1 die een insuline pomp hebben. Als je gaat zwemmen in zee ( en je laat de canulle op je huid zitten) dan kan die verstopt raken door zout. Ben daar alert op. Neem voldoende reserve materiaal mee.