Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Zie ik dat nou echt op mijn sensor staan?! De hele dag bijna alleen maar binnen mijn streefwaarden geweest?! De wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Op mijn 4e ben ik gediagnosticeerd met diabetes type 1. Vanaf dat moment zijn mijn ouders, artsen en ik zelf druk bezig geweest om het allemaal zo goed mogelijk te reguleren. Eerste jaren gespoten, toen overgestapt naar een pomp en verschillende sensoren geprobeerd. Helaas kon niks ervoor zorgen dat ik geen extreme waarden had. Zo ging mijn bloedsuiker regelmatig van 33 naar 1.5 mmol/l, en weer terug. Ik heb in de afgelopen 20 jaar elke dag (enorme) schommelingen gehad. Mijn HbA1c-waarde had dan ook nog nooit in het ‘groene’ gebied gezeten.

Sinds ik in 2016 in contact ben gekomen met Stichting Kibo Medical Detection Dogs is mijn leven met diabetes enorm veranderd. Na van alles geprobeerd te hebben en nog dagelijks enorme schommelingen te hebben (en deze schommelingen niet te voelen), heb ik ervoor gekozen om een diabetes-hulphond op te leiden. In oktober 2016 is lieve Klika bij mij komen wonen en een maand later zijn wij de opleiding tot diabetes-hulphond gestart. Dat betekende voor ons (10 maanden) intensief, spelenderwijs en hard trainen. En in september 2017 is Klika officieel ‘afgestudeerd’ tot diabetes-hulphond.

Het intensief samen trainen heeft een enorm resultaat opgeleverd. Klika helpt mij heel veel! Dit doet ze door mij een signaal te geven zodra ze een afwijkende bloedsuikerwaarde ruikt. Ik heb haar geleerd om alarm te slaan vanaf 4,5 mmol/l en lager, en vanaf 10 en hoger. Klika ruikt dit zelfs al voordat het zover is! Ze geef mij dus tijdig aan dat mijn bloedsuiker te hoog of te laag gaat zitten. Dat is toch super!

Naast Klika’s hulp, maak ik ook gebruik van een sensor. De sensor is voor mij een fijne toevoeging, maar niet zo waardevol als Klika. Mijn bloedsuikerspiegel daalt en stijgt vaak zo snel dat de sensor dit niet goed kan bijhouden. Zij merkt dat wel en waarschuwt me dus sneller!

Klika verslaat niet alleen mijn sensor regelmatig maar ook mijn bloedsuikermeter. Laatst waarschuwde Klika mij toen ik op de meter een bloedsuiker van 8.7 had. Na nog geen 10 minuten kwam Klika weer melden. Toen bleek mijn bloedsuiker 10.4 te zijn. Ze rook dit dus al (voordat het zover was!) dat mijn bloedsuikerspiegel boven de 10 zou gaan zitten.

Dat Klika mij dagelijks enorm helpt was voor mij al duidelijk. Maar dat mijn HbA1c-waarde ook zoveel verbeterd is, bewijst dit nog meer. Zo had ik 1,5 jaar terug nog een HbA1c van 81 mg/dl en is hij nu 45. Dat betekent dat ik dit jaar voor het eerst in het ‘groene’ gebied zit en mijn HbA1c goed is. Dit is mij de afgelopen 20 jaar nog nooit gelukt! Ik ben zo ontzettend blij met Klika en met Stichting Kibo die mij hierbij begeleid heeft!

Vind je het leuk om meer foto’s, verhalen en ervaringen van Klika en mij te volgen? Dat kan via Klika’s eigen Facebook-pagina (Klika-Diabetes hulphond).