Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Ik heb lang getwijfeld of ik dit verhaal wel wil schrijven, want ik weet dat elk geschreven woord mij weer het gevoel geeft van toen. Het voelt als een lelijk litteken van een grote wond, die na heel wat jaren nog altijd zeer gevoelig is …

Het is 7 jaar geleden, maar ik zie je nog liggen alsof het gisteren was. Ik dacht dat je een nachtmerrie had en schrok wakker van je wilde bewegingen. Je klapte dubbel en ik kon je niet terugduwen.

Je ogen. Ze zijn schrikbarend groot en je drukt je gezicht in het matras. Al blazend bijt je op je tong. Je bijt zo ontzettend hard op je tong, dat ik bang ben dat je 'm door bijt. Dit is geen nachtmerrie, dacht ik, terwijl ik voel dat het bed nat is. Je hebt geen nachtmerrie, maar een insult! Je zit in het eindstadium van hypoglykemie, maar dat wist ik toen nog niet …

Ik dacht serieus dat je doodging of hier op z’n minst niet meer uit zou komen. Het jaar daarop zouden we trouwen, maar kon dat nu wel doorgaan?! Ik belde 122, door de paniek het verkeerde nummer. Nog een keer. Denk helder! 1. 1. 2. en een vriendelijke stem vroeg mij: “Politie, brandweer of ambulance?”.

Hoewel het voelde als een eeuwigheid duurde het niet lang voordat ik de zwaailichten door ons slaapkamerraam zag. Met een opgerolde deken achter je rug probeerde ik je, ondanks je stuiptrekkingen, een beetje op je plek te houden. Ik vond het vreselijk je zo achter te laten, maar ik moest de deur open doen voor de ambulancemedewerkers. Toen ik weer binnenkwam lag je nog steeds flink te blazen en je tong was paars...

Pas toen ze vroegen naar je medisch verleden dacht ik aan je diabetes type 1. Of ik je bloedglucosewaarde al gemeten had?! “Euh, nee. Hij heeft toch een epileptische aanval, moet hij dan niet iets van anti-epileptica toegediend krijgen?”, vraag ik me hardop af. Ik was verpleegkundige in de gehandicaptenzorg en daar zag ik met grote regelmaat epilepsie voorbij komen. Jij zag er nu precies zo uit, misschien nog wel erger.

Na het meten van je bloedglucosewaarde en het toedienen van je noodspuit, was je zo ver bij dat je wat vla kon eten om je waarde verder op te krikken. Terwijl ik je hielp met eten, besefte ik dat dit wel degelijk te maken had met de grillen van je diabetes type 1 … Toen je je bed uit wilde en dat niet mocht van de broeders, werd je agressief. Het kostte ons veel moeite je in bedwang te houden. Later zag ik pas dat één van de broeders de politie had ingeschakeld.

En blijkbaar had ik in de tussentijd mijn moeder opgetrommeld om voor de kinderen te zorgen als wij naar het ziekenhuis zouden gaan. Ik zag haar in de woonkamer samen met Glenn, onze oudste. En de politie dus. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was speelde hij midden in de nacht gezellig met oma en de politie. Hij heeft het er af en toe nog over ...

Jij kon gek genoeg opeens heel goed je gezicht in de plooi houden, zodat Glenn niet zou schrikken had je bedacht, en liep rustig met de broeders mee naar de ambulance. “Even naar de dokter hoor, dag schat!” Hij had het zo druk met zijn nachtelijk bezoek dat hij niets doorhad en je gedag zei alsof je naar je werk vertrok.

Het jaar erop trouwden we. Het was een prachtige dag, waarin we elkaar trouw beloofden. In voor- en tegenspoed. Die dag stond ik heel even stil bij de tegenspoed van een jaar geleden. Het heeft me gegrepen ... En nog steeds stokt mijn ademhaling en vullen mijn ogen zich met tranen als ik eraan denk, maar ook nu ik erover schrijf.

Van diabetes type 1 genees je niet, of nóg niet, maar het insult was tot nu toe gelukkig eenmalig. Je zorgde beter voor jezelf en probeerde er alles aan te doen om een hypo uit de weg te gaan. “Liever wat hoger.”, zei je. Wat je kans op complicaties in de toekomst vergroot, dacht ik dan, maar goed.

En in diezelfde toekomst kwam voor mij de klap ... (lees verder in deel 2)