Vaste gewoontes onder de loep

JDB
JDB • 24 september 2018
Jeannette lifestyle zoetstoffen.jpg

Al 24 jaar heb ik diabetes. Al jarenlang heb ik een te hoog HbA1c. Erg vervelend natuurlijk, omdat we allemaal weten wat dit met je vaten doet …

Soms kan het goed zijn om eens stil te staan bij vaste gewoonten. Zo begon ik te twijfelen over aspartaam. Het is toch een chemische stof die veel mensen met diabetes binnenkrijgen. Bij verschillende deskundigen nagevraagd en het lijkt veilig te zijn na veel onderzoek, maar toch, je weet niet precies hoe je er zelf op reageert.

Omdat mijn bloedsuikers elke morgen weer hoog waren, onverklaarbaar, heb ik eens de proef op de som genomen. We hadden namelijk de gewoonte om ’s avonds  twee glazen 7-up light te drinken, al dan niet aangelengd met bessenjenever. Dat smaakte ons prima en het was ook een lekkere slaapmuts.  

Toen ben ik daarmee gestopt, gewoon niet meer doen en een alternatief gezocht. Wat blijkt: mijn bloedsuikers zijn nu gewoon GOED ‘s morgens! Niet te geloven toch? De grote vraag is wat nu het verschil maakt. Is dat de light drank, de bessenjenever of het al dan niet eten van iets ‘s avonds? Wie het weet mag het zeggen …  Misschien is het een kwestie van een keer een grens bereiken, overgevoelig ergens voor worden, of anders gaan reageren op iets dat eerst geen probleem was.

Hoe dan ook, wat ik wilde zeggen: heb je onverklaarbaar hoge bloedsuikers, kijk eens kritisch naar je vaste eet- of drinkgewoonten. Probeer eens iets uit. Mijn ervaring is toch dat hoge bloedsuikers ergens vandaan komen. Soms is het de stress, soms een bepaald soort voedingsmiddel waarvan je dacht dat het wel moest kunnen, en soms lukt het gewoon niet om de oorzaak van iets te vinden.