Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Op het moment dat ik die positieve test in mijn handen had, had ik nog geen idee wat me te wachten stond. Ja, heel hard hopen dat het deze keer wél goed ging, dat was het eerste dat er in me opkwam. Maar dat de combinatie van diabetes en zwanger zijn zóveel nieuwe dingen met zich meebracht, had ik nooit kunnen bedenken.

Het was april 2015. Ik stond op het punt mijn eerste boek ‘Doe mij maar diabetes’ te lanceren toen dit blijde nieuws zich aankondigde. Het boek volgde o.a. onze weg naar ‘groen licht’ maar eindigde helaas met een miskraam. Tijd voor een nieuw boek?

Inspiratie te over, bleek in de maanden daarna. ‘Op mijn waardes letten’ werd het understatement van het jaar. Ik zat er bovenop. Te hoog? Even een stukje wandelen. Te laag? Hopelijk merkt de baby er niets van! Een paar uurtjes stabiel rond de 6? Yes! Nu zorgen dat ik dat zo houd! Onbewust bracht dit zoveel stress met zich mee dat ik nóg harder mijn best moest doen voor een goed HbA1C dan ik altijd al deed. Ik leefde van de ene controle naar de andere, en het bleek dat onze baby wel erg hard groeide. ‘Tja, hij krijgt gewoon heel goed te eten bij jou’, antwoordde de gynaecoloog dan. Maar intussen maakte ik me alweer zorgen of dit verder nog kwaad kon en hoe die baby er ooit uit moest komen.

Genieten? Dat was een woord dat negen maanden lang niet in me opkwam. Keihard werken. Topsport bedrijven. Die omschrijving kwam meer in de buurt.

Inmiddels had ik het schrijven weer opgepakt. Voor mij dé remedie om dingen een plek te geven. En ook de bevalling, bleek weer heel wat hoofdstukken waard. ‘Moeders met diabetes krijgen over het algemeen wat zwaardere kindjes’, bleek in mijn geval een waarheid als een koe. Ruim 5,2 kilo woog de kleine man. En nee, die kwam er niet op de natuurlijke manier uit.

Inmiddels ben ik 28 weken zwanger van ons tweede kindje. En neem ik iedere dag weer de ervaring mee uit mijn eerste zwangerschap. Ik leef nu in de wetenschap dat ik al eens een zwaar, maar weliswaar gezond kind op de wereld heb gezet, en dat gaat me vast nog wel een keer lukken. Ik probeer me niet meer gek te laten maken door alle goedbedoelde adviezen, frustrerende waardes of strenge doctoren. En heel misschien … ga ik er nu dan toch nog een beetje van genieten.

Het verhaal over mijn zwangerschap, de bevalling én het moederschap is te lezen in ‘Doe mij maar diabetes … en een baby’. Bloedeerlijk, soms confronterend maar ook met de nodige humor vertel ik je hoe ik dit heb ervaren. Voor meer informatie: www.doemijmaardiabetes.nl

Het boek is ook verkrijgbaar via de boekhandel of bol.com, ook als e-book.

Doe mij maar diabetes … en een baby | Loes Heijmans-Beek | 2018 | Paperback | ISBN 978949259508