“In mijn colleges mag alles, maar eten is echt verboden. Ik heb geen zin in een klas vol malende koeien.” Tussen haar donkerrode haren kijkt de docente voorin het lokaal streng de klas rond. Nieuwe opleiding, nieuwe school, nieuwe docent, nieuwe regels, en… nieuwe problemen voor een diabeet.

Mijn gedachten dwalen af. Een bloedsuiker van 2,6 mmol/l en dan niet mogen eten in de les, dat geeft gegarandeerd gedonder. Dan maar standaard met een hogere waarde het college ingaan? Beter een hogere waarde om een hypo te voorkomen dan ruzie met deze docente om het eten van een koekje of het snel wegwerken van een paar dextro’s.

Bij mijn aanmelding op de hogeschool waar ik mijn opleiding Journalistiek volg, besloot ik diabetes kort te vermelden, maar hier geen speciaal gesprek voor aan te vragen. Het uitgangspunt? Niet anders behandeld worden dan anderen. Mijn eigen problemen oplossen. Mijn diabetes als een groot geheim met mij meedragen, leek me niet nodig. Maar bij voorbaat anders behandeld worden, dat was mijn grootste nachtmerrie.

Ik wil reageren op de woorden van de docente, vragen of ze wellicht een uitzondering wil maken. Maar de uitzondering worden, is precies wat ik niet wil. Zeker niet ten overstaan van mijn klasgenoten, die ik pas een week geleden heb leren kennen. De docente is inmiddels al een stuk verder met haar verwachtingen voor ons als studenten. Ik luister niet echt meer, totdat: “Oh, en als er iets bijzonders is, laat het me dan even weten. Loop na de les even langs of stuur een mailtje. Je kan altijd bij me terecht.”

Zo’n anderhalf uur later, terwijl mijn klasgenoten het college nabespreken op de gang, stap ik toch maar even af op mijn docente. “Ja, ik wilde even zeggen… dat ik diabetes heb.” Een grote last valt van mijn schouders, zodra ze met een vriendelijke glimlach reageert: “Goed dat je het zegt. Altijd fijn om met dat soort dingen rekening te kunnen houden. Als je iets nodig hebt, laat het gewoon weten.” Ja, eerlijkheid duurt toch het langst en het geeft je gegarandeerd een beter gevoel. Ook met diabetes.