Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Ik word er altijd een beetje zenuwachtig van als iemand de woorden ‘risico’ en ‘complicaties’ in één zin gebruikt. Meestal is dat mijn diabetesverpleegkundige of internist, maar soms zijn het ook mensen die toevallig wel iemand kennen met diabetes, waarvan dan toevallig wél de voet is geamputeerd of die blind is geworden. Heel fijn die verhalen, maar zijn die ook voor deze generatie diabeten realistisch?

We kunnen tegenwoordig veel beter en sneller reageren op onze bloedsuikerwaarden door middel van pompen en sensoren bijvoorbeeld. Laat staan dat we überhaupt zelf de insuline op elk moment kunnen toedienen. Dat was er vroeger allemaal niet. Ik vraag me dan dus af, wanneer iemand een heerlijk horrorverhaal begint, wat nou daadwerkelijk de kans is dat ik te maken krijg met complicaties zoals blind worden of een amputatie. Er zijn ook veel meer complicaties, maar deze twee zijn wel echt de complicaties waarvoor ik de grootste angst heb.

Ik weet wel dat het belangrijk is om een zo laag mogelijke HbA1c te hebben, want (zoals mijn verpleegkundige of internist dan zegt) ‘dat verkleint de kans op complicaties’. Mijn HbA1c is meestal best wel prima. Ik weet zelf dat ik er alles aan doe om mijn bloedsuikerwaarden een soort van stabiel te krijgen. Toch krijg ik te maken met diepe dalen en hoge heuvels. Mijn HbA1c komt dus toevallig goed uit, maar het lijkt me dan weer niet heel goed voor mijn lichaam als ik bedenk hoe dat tot stand is gekomen.

Veel onderzoek naar het risico op complicaties is gebaseerd op het HbA1c. Maar hebben juist die schommelingen niet veel effect op de bloedvaten bijvoorbeeld? Zegt dat HbA1c dan wel alles over het risico op complicaties? Zo’n doorschieter na een hypo, dat lijkt me iets waarvoor het lichaam ontzettend hard moet werken. Is er ook onderzoek gedaan naar wat voor effect die schommelingen hebben op het lichaam en het risico op complicaties?

Of de horrorverhalen over complicaties niet een beetje gedateerd zijn en of dus mijn angst voor complicaties wel realistisch is, zijn dus twee gedachten waar ik eigenlijk wel mee rondloop. Op zich weet ik die wel weer weg te wuiven, maar toch zou het wel fijn zijn als ik er een antwoord op zou krijgen. Scheelt weer wat stress en dus hogere bloedsuikers weet je wel…