Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Diabetes en mondgezondheid, een veel besproken onderwerp binnen de tandheelkunde. De afgelopen jaren krijgen wij als mondzorgprofessionals steeds meer informatie over hoe een goede mondgezondheid goed is voor de rest van je lichaam. Voor mensen met diabetes geldt daarbij dat een gezonde mond je diabetesinstellingen helpt en andersom, dat een goede HbA1c en TIR belangrijk zijn voor de mondgezondheid. Problemen in de mond staan in nauw verband met deze waarden. Maar wat ís nou precies een goede mondgezondheid? En wat kun je doen als blijkt dat jouw mond niet zo gezond is?

Ontstoken (niet gezond) tandvlees herken je onder andere aan bloeding met poetsen, flossen, stoken en gebruik van ragers. Moet je regelmatig een gaatje laten vullen? Heb je last van een gevoelige mond of slechte adem? Dan zijn dit ook tekenen van een niet gezonde mond.

De hoogste tijd om een bezoek te brengen aan de mondhygiënist! Deze is voor iedereen vrij toegankelijk. Je hebt dus geen verwijzing van je tandarts nodig. De mondhygiënist bekijkt je mond en zal met je bespreken wat nodig is om jouw mond gezond te krijgen én te houden. Hij of zij laat jouw tandarts vervolgens weten wat het plan is. Dit vraagt om zorg op maat en daar zijn we goed in!

Je kunt met de mondhygiënist in gesprek over jouw mondverzorging en wat je aan je gedrag zou kunnen veranderen zodat jouw mond gezonder wordt. Dit houdt dus in: poetsen, reinigen tussen de tanden, spoelen, reinigen van de tong én praten over voeding en eetmomenten als dit nodig is. Natuurlijk is het belangrijk dat je ook duidelijk maakt hoe jouw diabetes invloed heeft op onder andere jouw eetmomenten. Zodat je samen op weg kunt gaan naar een stabiele gezondheid met diabetes, waarin ook de mondgezondheid wordt meegenomen.

Niet zelden is het ook nodig om de mond uitgebreid te reinigen zodat verdere problemen aan het steunweefsel van de tand voorkomen worden. Een fijn, schoon gevoel en een frisse start om vervolgens mee verder te gaan. Een gezonde mond is immers belangrijk voor een gezond lichaam.

Dus, ben er op tijd bij en doe jezelf, je diabetes én je mond een groot plezier en maak een afspraak met een mondhygiënist. Want… ‘Je lichaam gezond, begint bij je mond!’