TechNOlogie

Annelieke Overbeeke
Annelieke Overbeeke • 5 maart 2018
annelieke.jpg

Technologie, ik hou ervan. Elke dag sta ik weer versteld over alles wat we er tegenwoordig mee kunnen; auto’s die zelf kunnen parkeren; apps waar je kan zien waar je je iPad hebt laten slingeren; horloges die hartslag kunnen meten en soms zelfs gekoppeld kunnen worden aan de glucosesensor. Elke dag komt er weer wat nieuws bij.

Mijn echtgenoot blijft best handig up-to-date met de iPhone, vaak koopt hij ze om het model. Dan krijg je nog relatief veel geld terug voor je ‘oude’ toestel en kun je met relatief weinig verlies wel weer het nieuwere toestel kopen. Waarom bestaat zo’n systeem niet voor insulinepompen??? Met alle liefde zou ik wat eigen geld bijleggen om over de nieuwste technologie te beschikken. Met de verzekering mag je elke 4-5 jaar een nieuwe pomp uitzoeken; en ik zit helaas in het verkeerde eind van het spectrum.

Voor dat de sensor er was maakte het nog niet zo veel uit welke pomp je had, het ding gaf insuline en het was op zich wel fijn dat er steeds kleinere stapjes gemaakt konden worden met de boluswizard-instellingen maar het verschil was niet dusdanig te merken. Toen ik aan de sensor mocht had ik net twee jaar ervoor de ‘nieuwe’ 722 gekregen, waar na een jaar de veo uitkwam. Doordat op de 722 de sensor niet goed ging heb ik toen van mijn diabetesteam voor 2 jaar een leen-pomp gekregen. Toen die twee jaar om waren moest ik van de verzekering een nieuwe pomp, de veo was al weer een paar jaar oud en ik wilde graag wachten op de volgende. Na een jaar werd ik toch dringend verzocht om een nieuwe pomp te nemen, anders werd het toch lastig om mijn pomp verzekerd te houden. Met veel mokken overstag en dan mijn ‘eigen’ veo aangevraagd. Zeven maanden later kwam de 640G op de markt.

In december kreeg ik van Medtronic de eerste mail, de garantie op mijn pomp loopt binnenkort af; of ik niet geïnteresseerd was in de ‘nieuwe’ 640G pomp. Nee; eigenlijk niet. Dan heb ik weer een oude pomp want de 670 komt eraan …? Na twee mailtjes werd ik zelfs door Medtronic gebeld. Had ik de mails wel ontvangen; wilde ik niet naar een nieuwe Medtronic pomp overstappen? “Dat wil ik zeer graag! Maar de 640G is toch zeker niet nieuw meer? De 670 komt eraan”. Het hele verhaal aan de dame uitgelegd, waarop ze zei; ja, maar als je de nieuwe iPhone koopt is die na een half jaar toch ook niet meer up-to-date? Klopt, maar ik kan dan, zeker op de manier van mijn echtgenoot, er wel voor kiezen up-to-date te blijven. Ik ga nu toch ook geen iPhone 5 meer kopen als ik de nieuwste technologie wil en men verwacht dat wel van mijn insulinepomp. Een goed antwoord had ze hier niet op; hooguit dat de 670 nog wel een tijd ging duren omdat ze intern nog niet eens cursussen hadden gehad over de nieuwe pomp.

De dag erna ging ik naar mijn DVK, waar ik ook al een paar keer mee heen en weer gemaild had. Wat moest ik nu doen? Nog langer wachten en dan ook nu nog niet de nieuwere technologieën tot mijn beschikking hebben? Er zijn zelfs geruchten dat de 670 niet eens op de markt gaat komen en er direct een closed-loop in Europa komt. Maar dan duurt het zeker nog 2 jaar. Het blijft een dilemma.

In Amerika stond er op de Medtronic website dat alle 640G gebruikers op de 670 gezet werden, toen ik de Medtronic dame aan de lijn had vroeg ik of dat ook in Nederland ging gebeuren. Dan was de keuze snel gemaakt; “Nee dat had ik vast verkeerd gezien, dat kon echt niet”. Ik zou willen dat dit systeem er was, al zou ik er af en toe een paar honderd euro voor neer moeten leggen, de nieuwste technologieën, en dan vooral de closed-loop (al is het alleen maar ‘s nachts) is me dat geld zeker waard. Voorlopig kan ik alleen maar jaloers de verhalen lezen van Amerikanen en Australiërs die door de 670 eindelijk weer, na jaren gedoe, bijna altijd nachten kunnen doorslapen. Voor mij lijkt dat toch nog minstens vier jaar weg ...