Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Nee, ik heb geen diabetes, gelukkig niet. Maar ik heb me twee weken een heel klein beetje verplaatst in iemand met diabetes. Ik heb 14 dagen de FreeStyle Libre gedragen. Omdat ik nieuwsgierig was naar mijn suikerwaarden, maar vooral om beter te begrijpen hoe het is om een apparaat op je lichaam te dragen. Een apparaat waar veel over te doen is. En dat meer opvalt dan ik had verwacht.

In mijn werk als kennisexpert bij het Diabetes Fonds schrijf ik regelmatig over de FreeStyle Libre. Maar eigenlijk weet ik zelf niet hoe het precies werkt. Ik weet het op papier, maar niet uit ervaring. Daarom heb ik 14 dagen de FreeStyle Libre gedragen. Hieronder mijn ervaringen.

Slapen, douchen...

Hoe breng je de FSL aan? Supereenvoudig. Doet het pijn? Nee, helemaal niet, terwijl de naald best lang is. Blijft het goed zitten? Zeker, maar de eerste dagen slaap ik alleen op mijn rechterzij en durf ik mijn linkerarm niet onder de douche te houden. Deze en andere vragen over het gebruik zijn voor mij nu allemaal beantwoord. 

Obsessief of extra informatie?

Dat kijken is nog wel een dingetje. De eerste dag doe ik dat namelijk 60 x! Bij ieder hapje dat ik neem, wil ik weten wat het met mijn bloedsuiker doet. Of tijdens die hardloopwedstrijd en tijdens het fietsen, ’s nachts als ik toevallig (??) wakker word. Na een paar dagen zie ik een trend en blijft mijn suiker eigenlijk de hele dag constant rond de 3,9 mmol/l, maar na de lunch heb ik een piekje. Ook weer een eye-opener. Voor mij geen witte boterhammen en witte pasta meer, maar van nu af aan bruin en volkoren. 

Middelpunt van belangstelling 

Maar wat me het meeste opvalt, zijn de vragen die ik erover krijg. Tijdens de hardlooptraining, van collega’s en van de kantinedame. Ik scan natuurlijk ook op openbare plekken en dan zie je mensen wel kijken. Ik voel me een lopende informatiepaal! Nu vertel ik graag over diabetes, dat is ook deel van mijn werk. Maar als je diabetes type 1 hebt, begrijp ik dat je niet altijd zin hebt om weer uit te moeten leggen wat je hebt. Nee, ik heb niet te veel suiker gegeten, nee ik heb niet wat jouw oma ook heeft.

> Zie ook dit gesprek, over meer bekendheid voor de sensor en diabetes

Poeh, nog 2 dagen

Ik maak de volle 14 dagen vol, hoewel ik er op een gegeven moment wel klaar mee ben. Klaar met de vragen die ik erover krijg, klaar met opvallen en klaar met opletten bij het aan- en uitkleden. Ik ben me heel bewust dat dit voor mensen met diabetes niet kan, je diabetes even ‘uitschakelen,’ en daarom is mijn grote respect voor jullie nog weer meer gegroeid.