Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Nieuwsgierig en kritisch als ik ben, vraag ik mij iets af. Nota bene wachtend in het ziekenhuis tot ik ver over de afgesproken tijd aan de beurt ben. Waar je maar inspiratie van op kunt doen…..

Het proces van toekenning om gebruik te mogen maken van een insulinepomp en/of CGM ligt in handen van het ziekenhuis. Een team van betrokken zorgverleners zoals diabetesverpleegkundige, arts en diëtist bepalen of jij in de toekomst andere middelen mag gebruiken. Eigenlijk wel logisch dat dit team zich hierover buigt, immers, het budget van het ziekenhuis wordt gebruikt als er een ‘ja’ op tafel ligt. Budget wat waarschijnlijk wel door de zorgverzekeraars weer ergens terugvloeit op de rekening van het ziekenhuis?

Zomaar een voorbeeld. In januari 2015 krijg je na instemming van het team een insulinepomp en de daarbij behorende ondersteuning van het team. In dat jaar wordt het budget van het ziekenhuis gebruikt. En daar mag je ook meerdere keren voor op consult komen bij een van de teamleden. Goed geregeld, goede educatie op weg naar een nieuwe stap in het zelfmanagement. In 2016 heb je dan nog een soort van check-up en indien nodig mag je bellen of mailen. Na deze controle ga je volledig zelfstandig verder. Budget 2016 niet benut, zorgverzekeraar betaalt wel het niet aan mij bestede budget uit aan het ziekenhuis. Maar mijn persoonsgebonden budget is helemaal niet aangesproken, behalve die ene afspraak voor controle. 2017 wordt niet anders dan 2016, behalve dat je zelfs niet eens meer de algehele check-up hebt gekregen.

Waar is al dat geld naartoe gegaan wat naar mijn idee besteed had moeten worden aan de patiënt met pomp? Dat is toch geoormerkt verzekeringsgeld?

Ik zou er wel voor willen pleiten, nog eens mijn vorige blog doorlezend, dat ik over mijn persoonsgebonden ziekenhuis budget kan beschikken, te beginnen met dat van 2016 en dan ook maar alvast een deel van 2017. Ik kan namelijk heel goed zelf beslissen over besteding; ik doe al jaren aan het zo vaak genoemde en begeerde zelfmanagement en wat daarvoor nodig is. Heet dat ook niet ervaringsdeskundige? Ultiem maatwerk lijkt mij. En ik beloof natuurlijk dat ik het budget zal besteden aan een innovatieve toepassing. In mijn geval: CGM. Omdat niet alles innovatief hoeft te zijn wil ik een deel van het budget wel besteden aan het opstarten van een dialoog over persoonsgebonden ziekenhuisbudget. Ik daag zorgverzekeraars, ziekenhuizen en klinieken, maar vooral patiënten hiertoe uit.