Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Nog één kwartiertje… dan is de cirkel rond. Honderd procent binnen het streefbereik. Nog twaalf minuten. Dan is het hoogst haalbare bereikt. Vierentwintig uur goede bloedglucosewaarden. Nog negen minuten. NEE, een pijl omhoog! Het zweet breekt me uit. Straks lukt het toch nét niet. Nog zes minuten. Ik loop een beetje door het huis en pak wat drinken. Nog drie minuten. Ik ga op mijn bed zitten, laat me op mijn rug vallen en sta weer op. Nog één minuut. PLOK. Honderd procent. Langzaam laat ik mijn schouders zakken. Het is gelukt.

Ik slaap de afgelopen maanden beter dan ooit, maar de laatste weken voel ik me gespannen. Sinds ik startte met de Medtronic 780G is het leven beter geworden. Niet dat het slecht was, in tegendeel. Maar het voelt alsof ik een engeltje op mijn schouder heb, dat overdag meekijkt en ’s nachts een oogje in het zeil houdt. Alleen spreekt dat engeltje me af en toe wel op ernstige toon toe: “96 procent binnen je streefbereik kan ook honderd procent zijn. Als je je best maar doet!”

Het kan beter

Het engeltje kan het vast ook onwijs goed vinden met mijn internist, die tijdens mijn laatste telefonisch consult benadrukte dat het goed gaat met gemiddeld een TIR (Time in Range) tussen de 70 en 80 procent: “Maar het kan echt nog nét iets beter”. Dat snap ik zelf ook wel. Dat weet ik heel goed. Daar word ik namelijk hélemaal gek van. Dat het áltijd beter kan.

Begrijp me niet verkeerd: de focus op gezondheid is goed. Maar ik heb het idee dat mentale gezondheid soms een beetje wordt vergeten. Bij mijn overstap naar de 780G hoorde ik vooral dat ik heel precies koolhydraten moet tellen én het systeem het werk moet laten doen. De boodschap die ik gemist heb: accepteren dat óók met zo’n systeem perfectie niet haalbaar is, dat een Time in Range geen examencijfers is. Het blijft diabetes type 1. Sommige dagen is vijftig procent honderd procent.