Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

“Ik hoor een echo”, “Je moet je camera nog even aan zetten”, “Ziet iedereen nu op het scherm wat ik deel?” Met alle digitale afspraken zal het de meeste mensen niet vreemd in de oren klinken. De afgelopen maanden bracht ook ik halve dagen online vergaderend door. De afgelopen weken had ik twee online trainingen om over te stappen op mijn nieuwe insulinepomp. Maar hoewel de online wereld nauwelijks meer geheimen voor me heeft, was dat toch wel andere koek.

Als het gaat over digitaliseren van de zorg, ben ik de eerste die dat toejuicht. Naar het ziekenhuis rijden voor afspraken van tien minuten… daar ben ik niet echt fan van. Toen ik hoorde dat de pomptraining digitaal zou zijn, was ik daar op z’n zachtst gezegd ook niet echt rouwig om: eerdere trainingen voor de pomp en sensor vond ik vaak vooral langdradig. En daar was je dan een halve dag mee kwijt.

Wat ik me alleen niet gerealiseerd had: de pomp waarop ik overstapte, de 780G, was nét even dat stapje verder qua techniek. Een week voor de training werd het prijzenpakket, zoals ik het zelf noemde, thuisbezorgd en zat er een mail in mijn inbox met een uitgebreide handleiding, bestaande uit zes modules om door te lezen. Daar schrok ik toch wel even van.

Gelukkig viel het mee: toen ik eenmaal begon te lezen, vielen veel dingen op zijn plek. Misschien kwam het doordat ik al bekend ben met de systemen van Medtronic, maar zo ingewikkeld leek het me allemaal niet. Dus toen ik een paar dagen later via Teams de eerste training had, zat ik er redelijk ontspannen bij. Nadat enkele technische obstakels overwonnen waren, liepen we de stappen van de pomp rustig door in een kleine groep van pompgebruikers.

Af en toe werd een vraag gesteld, maar eigenlijk was de hele bijeenkomst heel… sereen. Eigenlijk zo sereen en ontspannen, dat ik moeite moest doen om bij de les te blijven. Nu ben ik op vrijdagochtend vaker niet zo scherp, maar anderhalf uur naar een scherm staren, terwijl iemand best belangrijke, maar taaie informatie vertelt… dat bleek best pittig. Ik had eigenlijk af en toe Jochem Myjer nodig in mijn oor: “Wakker worden, wakker worden, wak-wak-wakker worden!”

Maar alles kwam goed. Ik hield mijn ogen open, begreep het meeste aan mijn nieuwe insulinepomp én ben inmiddels twee weken onderweg met de SmartGuard. Het grootste voordeel… dat ik overdag nu überhaupt niet meer in slaap val. Ik heb het gevoel alsof ik vijftien jaar lang niet geslapen heb ’s nachts. Nu mijn insulinepomp met sensor mijn nachtrust bewaakt, ben ik tien keer beter uitgerust als ik ’s ochtends wakker wordt. Nu zou ik zo’n pittige online training dus met gemák doorkomen 😉