Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Wat is nou het probleem? Die vraag krijg ik vaak. Iets te vaak eigenlijk. En iedereen bedoelt er iets anders mee.

“Wat is nou het probleem? Iedereen mag toch al een Flash glucosemonitor (FGM) gebruiken?” vraagt een diabetesverpleegkundige. Ja mevrouw de dvk, dat is waar. Loes en ik hebben diabetesland wakker geschud met onze petitie, social-mediacampagne, tv-optredens en krantenartikelen. Mede daardoor is er na jarenlang gesteggel eindelijk besloten dat de FGM vergoed kan worden. En dat is fantastisch, echt een grote stap voorwaarts. Maar er is nog steeds geen brede CGM-vergoeding. Veel mensen die wel een CGM nodig hebben, kunnen er nu geen gebruik van maken. En dat is een probleem.

“Wat is nou het probleem? De Continue glucosemeter (CGM) wordt al sinds 2010 vergoed!” zeggen medewerkers van minister van Ark. Van dit kat-en-muisspelletje word ik onderhand erg moe. Telkens wanneer een Tweede Kamerlid vragen stelt over CGM-vergoeding, speelt een minister de vermoorde onschuld. De Kamerleden moeten dan weer uitleggen dat dat maar om een kleine groep mensen gaat en dat anderen er ook baat bij hebben. Voordat dit is opgehelderd, is er bijna geen tijd meer voor een inhoudelijk debat. Dit gaat al twee jaar zo. En dat is een probleem.

“Wat is nou het probleem? CGM zit toch in de basisverzekering sinds 2021?” vraagt een arts. Klopt natuurlijk, maar dat zegt niet zo veel. CGM wordt sinds dit jaar uit een ander potje betaald dan de voorgaande jaren, maar nog steeds alleen maar voor een kleine groep. Dit zijn mensen met een hoog HbA1c, een leeftijd jonger dan 18 jaar, een zwangerschap(-swens) of hypo-unawareness. Andere mensen met t1d komen nog steeds niet in aanmerking. En dat is een probleem.

“Wat is nou het probleem? De FSL2 heeft toch alarmen?” vraagt een zorgverzekeraar. Ja, een fijne stap vooruit voor iedereen die van alarmen gebruik wil maken. Dat betekent ook dat mensen die enkel en alleen vanwege de alarmen een CGM nodig hadden, nu de goedkopere FGM kunnen gebruiken. Natuurlijk is dat een goede ontwikkeling. Maar dat maakt de FSL2 geen CGM. De FSL2 is officieel niet te koppelen aan een insulinepomp. De FSL2 is niet realtime te volgen door een ouder, verzorger of partner. Er zijn mensen die deze functies nodig hebben, maar er geen gebruik van kunnen maken. En dat is een probleem.

“Wat is nou het probleem? Mijn collega’s zitten aan de Rondetafel Diabeteszorg en die doen ongetwijfeld hun best voor CGM-vergoeding” vraagt een internist. Nou, ik twijfel wel. Er is immers nog steeds geen brede CGM-vergoeding! Verschillende partijen aan de Rondetafel beweren dat ze dit belangrijk vinden, maar verzanden in vage praat: “Het wetenschappelijke bewijs is misschien toch niet sterk genoeg. Het Zorginstituut is misschien moeilijk te overtuigen. We moeten er maar verder over vergaderen. Over twee maanden, of vier. Kan iemand eerst een presentatie geven over de kunstmatige alvleesklier? Moet we ons dit jaar niet op een consensusdocument richten? Wellicht moeten we nog een subcommissie vormen. Misschien is het beter als we eerst een langetermijnvisie opstellen.” Zo wordt het nemen van een beslissing keer op keer uitgesteld. En dat is een probleem.

“Wat is nou het probleem? Als wij een brede CGM-vergoeding zouden moeten onderzoeken, hadden we dat allang gehoord van de Rondetafel Diabeteszorg” vraagt het Zorginstituut. Maar de Rondetafel is niet de enige die om een onderzoek kan vragen. De Tweede Kamer heeft dat in 2019 al gedaan. Drie verschillende ministers voor Medische Zorg hebben zelfs al om zo’n onderzoek gevraagd. Maar het Zorginstituut wijst naar de Rondetafel en de Rondetafel wijst terug. En dat is een probleem.

“Wat is nou het probleem? Waarom wordt CGM nog niet breed vergoed?” vraag ik. Ik heb namelijk gemerkt dat mijn leven enorm verbeterde toen ik een CGM ging gebruiken. Ik kreeg meer vrijheid en vertrouwen, en ik was minder angstig. Ik durfde weer te gaan slapen en kreeg meer energie. En ik ben niet de enige. In de afgelopen twee jaar heb ik ontzettend veel mensen met diabetes gesproken die dankzij een CGM een beter leven hebben. We zijn minder ziek, belanden minder vaak in het ziekenhuis en kunnen beter meedoen in de maatschappij. Veel mensen vertellen me dat ze dankzij hun CGM weer kunnen werken, sporten of studeren en een leukere vader, moeder of partner zijn. En als al die praktijkvoorbeelden nog niet genoeg zijn, dan is er ook nog enorm veel wetenschappelijk onderzoek dat de voordelen van CGM uitlicht. In die literatuur wordt minder gesproken over plezier en gezondheid, maar de harde cijfers laten zien dat Time in Range, HbA1c en hypo’s enorm verbeteren.

Diabetesverpleegkundigen, internisten, diëtisten, wetenschappers, ziekenhuizen, diabetesorganisaties, mensen met t1d en hun ouders en partners, Loes en ik weten heel goed wat het probleem is: CGM wordt te weinig vergoed. Daarom blijven we ons samen inzetten voor sensorvergoeding tot iedereen met t1d samen met hun behandelaar kan kiezen voor de sensor die het beste bij hun past!


Diabetestype1.nl wil graag een platform zijn waar diverse standpunten worden gedeeld om zo een beter en breder beeld te krijgen van wat er speelt rondom diabetes.