Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

In mijn vorige blog heb ik kort mijn ervaring gedeeld over de start met het Loopen en mijn keuze om zelf mijn eigen Loop-app te bouwen. Ik ben, nu 1 jaar later, nog steeds ontzettend blij dat ik de stap gezet heb om te gaan Loopen.

Mijn diabetesverpleegkundige belde mij vorige week op en zij zei: “Veer, met deze waarden heb jij geen diabetes meer! Jouw Time In Range is 96% en jouw HbA1c is 5,5% (37). Doe maar een vreugdedansje door de woonkamer!” En dat heb ik gedaan, wat was ik blij!

Natuurlijk heb, en houd, ik nog steeds diabetes. Maar de vrijheid, de rust en de stabielere waarden die het Loopen mij gebracht hebben, hebben mijn leven met diabetes een heel stuk makkelijker gemaakt. Mijn kwaliteit van leven is compleet veranderd; waar ik voor het Loopen constant met mijn diabetesmanagement bezig was, ben ik daar nu 70% minder van de tijd mee bezig. Zo'n verademing en daar ben ik heel dankbaar voor! 

De keuze voor het bouwen van mijn eigen Loop-app vond ik wel spannend. Maar, na enige twijfel of ik het wel zou kunnen, heb ik het toch gedaan. En vond ik het verassend leuk om te doen. Ik ben best trots op mijzelf dat het mij gelukt is om een eigen app te bouwen. Vandaar dat ik mijn ervaring met jullie wil delen.

In mijn eerste blog heb ik verteld wat nodig is aan hardware voor het Loopen: 

  • Een pomp
  • Een sensor
  • Een Rileylink
  • Een telefoon + lightningkabel 
  • Een computer

Alles begint bij de hardware die je tot je beschikking hebt, want dat bepaalt de keuze voor het soort Loop-systeem dat je gaat gebruiken. In mijn geval heb ik de Medtronic 722 pomp, Dexcom G6 sensor, een RileyLink, een iPhone X en een MacBook. Dat betekent dat ik de app voor het iOS Loopsysteem ga bouwen. 

Voor de verschillende soorten Loop-systemen heb ik een overzicht gemaakt. Hierin kan je per systeem zien wat je nodig hebt voor het bouwen van je eigen specifieke Loop-app.

Blog Vera - verschillende loop-systemen.jpg

Welke software heb je nodig?

In deze blog vertel ik jullie over de software die je nodig hebt voor het bouwen van je eigen iOS Loop-app. In mijn geval heb ik de volgende software nodig: 

  • Een Developers Account 
  • Xcode
  • Homebrew
  • De Loopcode

Voor velen kan dit een struikelblok zijn. Voor niet ICT’ers is het veel, soms onbegrijpelijke, informatie die je moet verwerken. Informatie waarvan je denkt; ik haak af. Super herkenbaar, dat heb ik namelijk zelf ook ervaren. Het klinkt allemaal heel complex en moeilijk, maar als je stap voor stap de bouw-je-eigen-loop-app handleiding volgt, dan valt het echt mee, geloof mij! Ik heb geen kennis van ICT en zelfs mij is het gelukt! 

Handleiding

Voor je kan beginnen met het bouwen, heb je een handleiding nodig. Alle stappen staan goed beschreven op het internet, in mijn geval van het iOS Loopsysteem, is dit Loopdocs. Tijdens het hele bouwproces heb ik deze handleiding stap voor stap gevolgd. Je kan Loopdocs zien als een uitgebreid recept dat je volgt om tot een goed werkend eindresultaat te komen. Volg je exact alle stappen in deze handleiding, dan kan het bouwen van de app eigenlijk niet mislukken.

De handleiding voor OpenAps is hier te vinden. En de handleiding voor AAPS is hier te vinden.

Het Developers Account & Xcode

Voor het bouwen van mijn app heb ik een 'bouwprogramma' nodig, dit programma heet Xcode. Om Xcode te kunnen gebruiken heb ik een Developers Account nodig. Bij Apple kan heb ik via deze link een Developers Account aangemaakt, hiervoor betaal ik jaarlijks €99. Nadat ik mijn Developers Account geactiveerd heb, heb ik Xcode vanuit de Appstore gedownload & vervolgens geïnstalleerd op mijn MacBook. 

Homebrew & Loopcode

Om te kunnen bouwen heb ik een 'bouwplaats' nodig, dit heet Homebrew. Homebrew heb ik, net als Xcode, geïnstalleerd op mijn MacBook. Nadat ik dat gedaan heb, heb ik de Loopsoftware gedownload van het internet, dat is de Loopcode. De Loopcode is een volledig pakket met de 'bouwstenen' waarmee ik de app bouw.   

Dus in het heel kort:
Het Developers Account geeft toegang tot Xcode. In Xcode (het bouwprogramma) bouw ik, samen met Homebrew (de bouwplaats) en de Loopcode (de bouwstenen), de volledige Loop-app.

En dan, het bouwen van de app

Voor de start van het bouwproces, sluit ik mijn iPhone aan op de MacBook. Ik open de Loopcode in Xcode, ik klik op 'bouw' en Homebrew doet samen met Xcode de rest. De app wordt tijdens het bouwen automatisch op mijn iPhone geplaatst. Et Voilà, een paar minuten later, is daar mijn eigen zelfgebouwde Loop-app!

 

Hoe ziet de Loop-app eruit?  

Hieronder zie je een print screen van mijn Loop-app op mijn iPhone.

Blog Vera - hoe ziet de loop-app eruit.jpg

In mijn volgende blog leg ik de werking van de Loop-app uit. Waaronder het koppelen van de pomp, de sensor en de overige instellingen die ingevoerd moeten worden om de Loop-app goed te laten werken. Stay tuned! 

Blogs van Vera over loopen: