Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

'Doe maar gewoon de opvolger'. Het is mijn vaste antwoord als ik mag kiezen voor een nieuwe pomp. Ooit begon ik met de Medtronic Minimed Veo en iedere vier jaar koos ik steevast de nieuwste versie van de pomp die ik al had; ik was het gewend en het werkte perfect. Maar de keuze wat betreft insulinepompen is reuze en toen ik vorig jaar verder keek, bleek er veel meer te zijn dan ik dacht. In september had ik een nieuwe pomp moeten kiezen, maar momenteel zit ik... in reservetijd.

Wat een fijne gedachte was het de afgelopen jaren: als mijn pomp stuk ging, had ik binnen 24 uur een nieuwe. Ideaal. Maar dat besef ik me pas sinds kort, want vanaf september heb ik die luxe niet meer. Eind augustus waren er weer vier jaar om, maar ik was verdwaald in het landschap der pompen. Wat werd de volgende technische stap in mijn diabetes carrière? Ik wist het niet en voelde me onrustig, omdat je zo’n ding tóch weer voor vier jaar ‘vastzet’. Hoe zorg ik dat ik zo min mogelijk achter de feiten aanloop?

“Dan moet je spuiten”
Mijn internist en diabetesverpleegkundige waren geduldig. “Dat je een nieuwe pomp mág kiezen, betekent niet dat het gelijk móet. Het is niet dat ‘ie na vier jaar automatisch stuk gaat. Een fijne gedachte, maar wel een met een sidenote: als mijn pomp na september stuk zou gaan, dan had ik niet zomaar een nieuwe. 'Dan moet je spuiten'. Dat zo’n pomp stuk kán, merkte ik een week voordat de garantie afliep, toen ik ‘s ochtends wakker werd met een enorme barst in mijn pomp. Maar ja... toen stond er krap drie uur later een bezorger op de stoep.

Nu bedenk ik me dagelijks dat áls mijn pomp plots stuk gaat, ik weer moet spuiten. En hoewel ik spuiten nooit echt vervelend vond, ben ik zo gewend geraakt aan mijn insulinepomp, dat dat toch echt wel spannend zou zijn. Inmiddels heb ik een paar weken geleden wel de knoop doorgehakt. Na veel lezen, luisteren en kijken over verschillende insulinepompen, ga ik toch weer volgens vast patroon voor de opvolger: de Minimed 780G.

Oud en vertrouwd
Waarom deze pomp? Omdat dat het beste voelt. Ik heb half internet doorgezocht, YouTube afgestruind naar gebruikerservaringen en meegelezen in Facebookgroepen met gebruikers van verschillende pompen. En wat blijkt: elke pomp heeft voor- en nadelen en als je alles tegen elkaar wegstreept, dan komt het aan op waar je zelf het meeste vertrouwen in hebt. Oud en vertrouwd is zo verkeerd nog niet.

Samen met mijn CGM, een luxe waar ik me iedere dag van bewust ben, is deze pomp voor nu de grootste technische stap die ik kan en wil maken. Ik wacht nog op de informatiepakketten en trainingen, maar met een beetje geluk gaat de overstap ergens de komende maanden plaatsvinden. En tot die tijd... hoop ik heel, heel hard dat mijn pomp heel blijft. Duim je mee?

Liefs Suzan