Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

In aflevering 5 spreek ik met mijn eigen internist-endocrinoloog aan het Amsterdam UMC Daniël van Raalte. Daniël is de eerste gast die niet lijdt aan diabetes maar er zonder meer veel verstand van heeft. Hij ziet dagelijks veel diabeten en toont zijn respect voor de taak die zij hebben.

We spreken over veel voorkomende complicaties in de voeten, nieren en ogen. Over zijn studies naar medicatie die nierfalen verminderen en waarom deze sneller vorderen voor diabetes type 2 dan type 1. Ook belichten we het onderzoek dat zich richt op de invloed van glucose variabiliteit op stemmingswisselingen van de patiënt. Het vele onderzoek en de dagelijkse patiënten behandeling resulteert in een hoge werkdruk onder artsen. Deze werkdruk weerhoudt hen van innovatie en werkt pragmatisme in de hand. Of dit de reden is waarom de relatie tussen arts en patiënt is veranderd, hoor je ook in deze aflevering. Ik zou zeggen, luister gauw naar een mooi gesprek tussen arts en patiënt buiten het ziekenhuis!