Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Op een ochtend in 2013 werd ik wakker met een hoge bloedsuikerspiegel. Ik injecteerde insuline, maar dit werkte niet. Dus injecteerde ik meer insuline, maar het werkte nog steeds niet. Ik pakte nieuwe insuline uit de koelkast en spoot nu echt veel. Maar mijn bloedsuikerspiegel daalde nog steeds niet. Ik raakte in paniek.

Uiteindelijk belandde ik op de eerste hulp en werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig was er nog geen sprake van ketoacidose. In het ziekenhuis werd mijn bloedsuikerspiegel weer op peil gebracht. Daarna werd ik naar huis gestuurd met nieuwe insuline. Alles was weer in orde. Maar ik was heel gefrustreerd en verward. Wat had ik verkeerd gedaan?

De koelkast bleek de oorzaak van het probleem. Ik was net verhuisd en kwam erachter dat de koelkast elke nacht kouder dan nul graden werd. Mijn insuline bevroor dus elke nacht. Maar ik dit had ik niet door, omdat de insuline ’s ochtends alweer vloeibaar was. Ik merkte dit pas toen ik een thermometer bij de insuline in de koelkast legde.

Zo kwam ik op het idee om een temperatuursensor voor mijn insuline te maken. En voor mijn broer die ook diabetes heeft. We deelden dit op internet en kwamen erachter dat veel mensen geïnteresseerd zijn in zo’n temperatuursensor. Uiteindelijk heb ik mijn baan opgezegd en ben ik met spaargeld en een lening een bedrijf begonnen.

Inmiddels gebruiken wereldwijd ongeveer 3.000 mensen de temperatuursensor voor medicatie, waarvan mensen met diabetes de grootste groep zijn. Toen ik de sensor voor mezelf en mijn broer ontwikkelde, had ik nooit gedacht dat het zo groot zou worden. Ons bedrijf is gevestigd in Nijmegen. Ik denk dat Nederland in Europa de beste omgeving is om te werken aan nieuwe medische oplossingen. Daarnaast werken we in Berlijn veel aan onderzoek.

We hebben ons product, de MedAngel, zo simpel mogelijk gemaakt. Je plaatst de temperatuursensor bij je insuline. Deze sensor verbindt met een app op je telefoon. In de app kun je aangeven welke medicatie je gebruikt. Zo kun je via de app bijhouden of je medicatie de goede temperatuur heeft. Toen ik in Vaticaanstad was, dacht ik ‘het is eigenlijk een beschermengel van je medicatie’. Vandaar de naam MedAngel.

Met de MedAngel wil ik mensen met diabetes helpen, zodat ze alles kunnen doen wat ze willen. Ook extreme buitensporten en reizen over de hele wereld. Laat je op een zonnige dag je backpack met insuline in de zon liggen, dan krijg je een waarschuwing. Je kunt je backpack dan verplaatsen naar de schaduw.

Maar de temperatuursensor is dus ook heel nuttig voor de insuline die je thuis in je koelkast bewaart. Koelkasten die mensen thuis hebben zijn bedoeld om eten te bewaren. De temperatuur schommelt soms, wat voor het meeste eten niet uitmaakt. Maar voor insuline wel. Insuline verliest de werking als het te koud of te warm is geweest.

Dit betekent niet dat iedereen na een waarschuwing van de app een nieuwe koelkast moet kopen, er zijn wel tips voor je eigen koelkast. Er zijn mogelijk plekken in je koelkast waar de temperatuur stabiel is, bijvoorbeeld verder van de achterkant af. Een keer ontdooien helpt vaak ook. Of insuline in een Tupperwarebakje bewaren, zodat de temperatuur minder schommelt.

We willen het belang van de juiste temperatuur duidelijk maken in de medische wereld. Daarom werken we samen met onderzoekers. Vorige week hebben we ons onderzoek gepresenteerd op het grote Europese EASD-congres: 388 patiënten met diabetes plaatsten temperatuursensoren bij hun insuline. Uit de resultaten bleek dat 79% afwijkingen van de aanbevolen temperatuur vertoonde.

Uit eigen ervaring weet ik dat diabetes veel stress kan veroorzaken. Zelf heb ik al twaalf jaar diabetes type 1. En mijn broertje sinds hij drie jaar is. Met de MedAngel wil ik een deel van de zorgen en stress wegnemen. Ik zie diabetes nu meer als ‘levensstijl-uitdaging’ en wil andere mensen op een positieve manier hierbij helpen.

Noot van de redactie:

Amin’s vertelde dit in het Engels en wij hebben het voor hem vertaald. Goed nieuws! Zijn bedrijf verkoopt de MedAngel vanuit een internationale webshop, waardoor je ook vanuit Nederland kunt bestellen.