Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het lijkt erop dat kinderen die weinig of geen borstvoeding hebben gehad, meer kans hebben om diabetes type 1 te krijgen. Wanneer zij al een genetische aanleg hebben.

In de eerste paar maanden van het leven van een baby vormt het immuunsysteem zich. Dat gebeurt deels via darmbacteriën, die nauw samenhangen met het immuunsysteem. Moedermelk die via de maag in de darmen van de baby komt, speelt daarbij een grote rol.

Borstvoeding is een belangrijke bron van bacteriën voor de baby, zoals Bifidobacterium, Staphylococcus, Lactococcus, Enterococcus en Lactobacillus. Deze bacteriën worden ook vaak gezien als probiotica, en ze spelen een rol bij sterke afweerreacties.

Borstvoeding beschermt

Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben minder kans op diabetes type 1. Bij minder dan vier maanden is de kans 27% lager, bij meer dan vier maanden 55% lager ten opzichte van geen borstvoeding. 

Gesprekken over dit artikel