Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Kinderen en jongeren met diabetes hebben naar verhouding vaker een tekort aan vitamine D. Dat speelt mogelijk ook een rol bij het ontstaan van diabetes type 1.

Vitamine D speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem. En aangezien diabetes type 1 een auto-immuunziekte is, is een verband niet vreemd. Diabetes lijkt ook inderdaad minder voor te komen bij kinderen die extra vitamine D krijgen. Hoe het precies werkt, is nog niet duidelijk.

Bescherming

Vooral vitamine D3 biedt mogelijk bescherming tegen het ontstaan van diabetes type 1. Hoe eerder je ermee begint, hoe beter, zo blijkt ook weer uit een recent Amerikaans onderzoek.

Of diabetes helemaal te voorkomen is met vitamine D is nog maar de vraag, maar ook uitstel is winst. Vitamine D wordt nu al aangeraden voor kinderen tot 4 jaar en tijdens de zwangerschap. Het lijkt wel bewezen dat vitamine D tijdens de zwangerschap een beschermende werking heeft tegen diabetes bij het kind.