Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Kinderen die met een keizersnede zijn geboren, hebben waarschijnlijk een 20 procent grotere kans om diabetes type 1 te krijgen. 

De manier waarop een kind geboren wordt, bepaalt welke bacteriën zich als eerste in de darm vestigen. De bacteriën dragen bij aan hoe het immuunsysteem zich verder ontwikkelt.

Geen darmbacteriën

Bij een natuurlijke geboorte krijgt het kind bacteriën via het geboortekanaal binnen die het bij een keizersnede niet krijgt, vooral van de groepen Enterobacteriaceae en Lactobacillales. En het krijgt via een keizersnede juist wel andere bacteriën mee, die op de huid zitten. Zoals de Staphylococcus, Corynebacterium, and Propionibacterium.

Ook andere factoren

Hoe een keizersnede precies leidt tot een hoger risico op diabetes type 1, is nog niet duidelijk. Er zijn ook veel kinderen die via een keizersnede geboren worden, ook nog eens genetische aanleg hebben voor diabetes type 1, en die het niet krijgen. De andere mogelijke risicofactoren in de eerste levensjaren spelen duidelijk ook een rol.