Darmen

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 21 december 2016
down20161230-20778-1jbl0o.jpg

Steeds meer blijkt dat een gezonde darmflora belangrijk is bij het voorkomen en ontstaan van auto-immuunziekten zoals diabetes type 1.

De gemiddelde darmflora van mensen is in de afgelopen tientallen jaren behoorlijk veranderd. Doordat we anders zijn gaan eten en drinken, en bijvoorbeeld koelkasten hebben. Het lijkt erop dat auto-immuunziekten zoals diabetes type 1 meer kans krijgen bij de moderne darmflora.

Voor 3e jaar

Bij de meeste kinderen die voor de puberteit diabetes krijgen, zitten de eerste antistoffen al in het bloed voor het derde levensjaar. Die ontstaan dus in dezelfde tijd waarin de darmflora zich sterk ontwikkelt.

Een gezonde ontwikkeling van de darmflora in de eerste jaren van ons leven is cruciaal om de afweer te reguleren. Dat zou voorkomen dat de afweer ‘overdreven’ of onnodig reageert.

Antibiotica

Ook antibiotica bijvoorbeeld veranderen de darmflora, wat de kans op diabetes type 1 verdubbelt. Het is nog niet duidelijk of de afwijkende darmflora de afweer laat ontsporen, of omgekeerd dat de ontsporende afweer de darmflora aantast.