Veel mensen met diabetes type 1 hebben ook coeliakie: ze verdragen geen gluten uit graanproducten. Mogelijk spelen gluten ook een rol bij het krijgen van diabetes type 1.
Coeliakie komt vaker voor bij mensen met diabetes type 1: vijf van de honderd mensen met diabetes type 1 hebben ook coeliakie. Dat komt omdat beide aandoeningen te maken hebben met het afweersysteem. Iemand kan eerst diabetes krijgen en daarna coeliakie, of andersom.
Gluten vermijden bij baby’s
Toch lijkt erop dat bij kinderen met aanleg voor diabetes het eten van gluten beide ziekten kan uitlokken. Mogelijk is diabetes bij deze kinderen uit te stellen door gluten te vermijden in de eerste 3 maanden.
Verband met diabetes
Duidelijk is dat een bepaald enzym in ons lichaam betrokken is bij zowel de afweerreactie tegen gluten, als tegen de eilandjes van Langerhans die insuline maken. Dit gebeurt vooral als de eilandjes al geprikkeld zijn, bijvoorbeeld door een virusinfectie of ontsteking.
Over coeliakie
Coeliakie heet ook wel glutenintolerantie. Gluten zijn een groep eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, gerst en spelt.
Als je glutenintolerant bent en toch producten met gluten eet, dan raakt het slijmvlies van je dunne darm beschadigd. Hierdoor kunnen je darmen minder goed hun werk doen, en daar kan je behoorlijk ziek van worden. Meer lees je in ons dossier coeliakie en diabetes type 1.
Op de hoogte blijven?
Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.