Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Kunstalvleesklier in opkomst

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 15 december 2016
down20161230-20778-ovxrp7.jpg

In de nabije toekomst is het waarschijnlijk gedaan met het prikken en spuiten om je bloedsuiker te reguleren. Want de kunstmatige alvleesklier komt er toch echt aan. Dit apparaatje regelt de afgifte van insuline en soms ook glucagon.

NB: de ontwikkelingen gaan snel en inmiddels is dit artikel ingehaald door de tijd; lees voor de actuele stand van zaken rond de kunstalvleesklier deze pagina 'Kunstalvleesklier op weg naar de praktijk'

Het leven met diabetes type 1 wordt enorm bepaald door het alle dagen zelf de bloedsuiker stabiel te houden. Als dat al lukt. Het is al wat makkelijker geworden door de insulinepomp, maar daar moet je nog steeds zelf bij nadenken. De kunstalvleesklier moet uitkomst bieden.

Liefst ook glucagon

De kunstalvleesklier koppelt een pomp aan een continue glucosemeter. Die meet voortdurend wat de suikerwaarde is. Hij stuurt de pomp aan om de juiste hoeveelheid insuline en liefst ook glucagon af te geven. Dit zijn de twee hormonen die een gezonde alvleesklier maakt: insuline om de bloedsuiker te verlagen en glucagon om de bloedsuiker te verhogen.

Nederland voorop

Wereldwijd voorop met een veelbelovende kunstalvleesklier loopt het bedrijf Inreda Diabetic. Samen met het AMC in Amsterdam werkt het bedrijf aan een kunstalvleesklier met insuline en glucagon. Het is inmiddels een handzaam en goed werkend apparaatje geworden, zo blijkt uit de eerste testen met proefpersonen. In oktober 2016 ontving Inreda goedkeuring voor het eerste deel van de CE-markering. 

Wanneer?

Voordat de kunstalvleesklier van Inreda Diabetic op de markt mag komen, is nog het tweede deel van de CE-markering halen. Daarvoor moet de bruikbaarheid verder worden getest, op techniek en in de praktijk met mensen met diabetes. De eerste test is al achter de rug en de resultaten zijn veelbelovend. Het volgende en wellicht laatste klinisch onderzoek met patiënten gaat plaatsvinden in de tweede helft van 2017 in de ziekenhuizen Rijnstate in Arnhem en AMC in Amsterdam.

Als de uitkomsten goed zijn, dan komt de kunstalvleesklier volgens Inreda daarna zo snel mogelijk op de markt. Het Diabetes Fonds is via het Van ’t Hoff-programma van TNO betrokken bij de ontwikkeling van een betere glucosesensor voor de kunstalvleesklier.

Foto: Inreda Diabetic