Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Als je eigen insulineproducerende cellen niet meer werken, dan kunnen vervangers die taak op zich nemen. Dat is de gedachte achter alvleesklier- en eilandjestransplantaties. Maar daar heb je altijd donoren voor nodig, en die zijn schaars. Stamcellen zijn in de toekomst misschien de nieuwe vervangers.

Wat zijn stamcellen?

Stamcellen zijn cellen die zich kunnen blijven delen. Een andere handige eigenschap is dat ze zich kunnen ontwikkelen tot verschillende soorten cellen. Ze komen overal voor in ons lichaam. De bekendste zijn die uit het beenmerg: dit zijn cellen die voortdurend nieuwe bloedcellen maken. Andere stamcellen maken bijvoorbeeld continu nieuwe huidcellen die de dode cellen (huidschilfers) vervangen. 

Waarom zijn stamcellen zo interessant bij diabetes type 1?

Het is gelukt om stamcellen in het laboratorium te laten veranderen in cellen die insuline maken. Dat biedt mogelijkheden voor diabetes type 1. Als we de kapotte cellen van mensen met diabetes kunnen vervangen door nieuwe cellen gemaakt uit stamcellen, zouden we niet meer afhankelijk zijn van het beperkte aantal orgaandonoren.

Hoe kom je aan stamcellen?

Overal ter wereld zijn kandidaatcellen in onderzoek. Je hebt namelijk een cel nodig die al stamcel is, of stamcel kan worden. Onderzoekers werken nu bijvoorbeeld met cellen uit de alvleesklier, huidcellen en cellen uit embryo’s. Klaar voor gebruik zijn deze cellen nog niet, maar de ontwikkelingen zijn hoopgevend. 

Stamceltransplantatie voor diabetes gebeurt toch al in het buitenland?

Sinds 2003 voerden onderzoekers in Brazilië bij 25 mensen met diabetes type 1 een rigoureuze therapie uit: stamceltransplantatie. In de hoop hen te genezen, en voor een deel lukte dat ook. Maar de behandeling gaf ook ernstige bijwerkingen. Lees hoe het nu gaat met de deelnemers aan het onderzoek. 

Leestip: Bekijk ook onderzoek naar nieuwe cellen maken vanuit stamcellen voor diabetes.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.