LADA is een vorm van diabetes type 1 die vaak wordt verward met diabetes type 2, doordat het heel geleidelijk begint. Het woord LADA is een afkorting van het Engelse Latent Autoimmune Diabetes in Adults.
Naar schatting heeft 15 procent van de mensen met de diagnose diabetes type 2 eigenlijk LADA. Mensen met LADA krijgen in de praktijk meestal de diagnose diabetes type 2, omdat ze vaak nog een tijd zonder insuline spuiten kunnen. Maar eigenlijk hebben ze een langzame vorm van diabetes type 1.
Hoe wordt de diagnose LADA gesteld?
LADA is te herkennen aan antistoffen in het bloed, net als bij diabetes type 1. Je hebt dus een doorverwijzing naar de internist in het ziekenhuis nodig. Die kan met een bloedtest vaststellen of je LADA hebt. GAD auto-antistoffen zijn een goede ‘merker’ om LADA vast te stellen, zo is het te onderscheiden van diabetes type 2. Dit wordt bij de dokter niet standaard onderzocht.
Wat voor soort diabetes is LADA?
LADA ontstaat meestal boven de 35-40 jaar en het ontwikkelt zich heel geleidelijk. Bij LADA valt je afweersysteem de cellen die insuline maken aan, net als bij ‘gewone’ diabetes type 1.
Vooral bij jonge, slanke mensen die diabetes ‘type 2’ krijgen, is het zinvol om toch te onderzoeken of het niet gaat om LADA. Want het is belangrijk om meteen de juiste behandeling te krijgen. Het beste is om meteen te starten met insuline in plaats van tabletten te gebruiken, deze werken namelijk minder goed. Ook is een juiste diagnose belangrijk om bepaalde gevaarlijke situaties te voorkomen, bijvoorbeeld bij een maagverkleining.
Wel antistoffen
Onderzoek maakt duidelijk dat het met alle subvormen van diabetes niet zo zwart-wit is. LADA zit met veel kenmerken tussen diabetes type 1 en 2 in, daarom wordt het ook wel diabetes type 1.5 genoemd. Maar we beschouwen het wel als een vorm van diabetes type 1, omdat er antistoffen in het bloed zitten en dus een afweerreactie een rol speelt.
Genetisch onderzoek
Ook genetisch onderzoek laat zien dat LADA zowel op diabetes type 1 als op type 2 lijkt. In een onderzoek uit 2018 is een gen ontdekt dat iets zegt over de overlap tussen LADA en diabetes type 2. Dit gen hangt samen met een eiwit dat te maken heeft met de suikerstofwisseling. En dat eiwit doet ook iets met ontsteking bij een auto-immuunziekte. Meer onderzoek moet nog duidelijk maken hoe LADA precies in elkaar zit.
Hoe wordt LADA behandeld?
LADA behandel je door insuline te spuiten of een insulinepomp te gebruiken. In het dagelijks leven verschilt de behandeling van LADA niet van de behandeling van diabetes type 1.
Bespreek LADA met je arts
Heb je de diagnose diabetes type 2 maar twijfel je hieraan? Dan is het goed om dit te bespreken met je arts. Het is erg belangrijk om de juiste diagnose te hebben voor een optimale behandeling
Op de hoogte blijven?
Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!