Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

In het oerwoud van termen en jargon rond diabetes type 1 kom je soms ook het woord GAD65 tegen. Vooral rond de diagnose. Wat is GAD65 en waarvoor is het mogelijk nog meer nuttig bij diabetes type 1?

GAD65 (glutaminezuur decarboxylase, 65 zegt iets over de grootte) is een bijzonder eiwit. Het is een enzym dat een belangrijke signaalstof van de hersenen maakt, GABA. Het eiwit GAD65 maakt ook GABA aan in de insuline-makende bètacellen in de alvleesklier. Ook hier werkt het als een signaalstof, maar dan tussen de cellen van de eilandjes van Langerhans. 

Diabetes type 1 zien aankomen

De afweer kan GAD65 zien als een vreemde indringer, ondanks dat het een heel nuttig eiwit is. Dan gaat het lichaam afweerstoffen maken tegen GAD. Die afweerstoffen (auto-antistoffen) kun je zien als de ‘rook’ bij het ‘vuur’ van de afweervergissing tegen de bètacellen. Die ‘rook’ kan al lang voor de diagnose van diabetes type 1 bestaan, je kunt er diabetes type 1 zelfs mee zien aankomen. 

Ook andere stoffen voor diagnose

Artsen kijken naar deze afweerstoffen in het bloed om met zekerheid de diagnose 'auto-immuun diabetes type 1' te stellen. Vaak testen ze GAD65 samen met twee andere afweerstoffen, IA2 en ZnT8. Dat geeft meer zekerheid, want soms zijn niet alle afweerstoffen tegelijk aanwezig. Wetenschappers proberen GAD65 ook te gebruiken als ‘vaccin’ bij diabetes type 1.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!