Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Er zijn verschillende soorten diabetes. De bekendste zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Die soorten lijken op elkaar, maar zijn heel verschillend. Dat leidt vaak tot misverstanden, waardoor veel mensen met diabetes type 1 aanlopen tegen onbegrip en verwarring in hun omgeving. 

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. Dat gebeurt normaal gesproken heel precies, met het hormoon insuline. De meest voorkomende vormen van diabetes zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Ze hebben allebei te maken met insuline en bloedsuiker, maar zitten heel verschillend in elkaar. 

Diabetes type 1

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moet je met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen.

Vroeger heette diabetes type 1 ook wel 'jeugddiabetes'. Deze vorm van diabetes komt veel minder vaak voor dan diabetes type 2: 1 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 1.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline: dat heet ongevoeligheid voor insuline. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.

Diabetes type 2 komt het vaakst voor: 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Overgewicht en weinig beweging, maar ook oudere leeftijd naast erfelijke aanleg vergroten de kans. Daarom is er ook veel aandacht voor in de media, wat het voor mensen met diabetes type 1 moeilijk maakt. Ze krijgen veel te maken met misverstanden, bijvoorbeeld wanneer mensen denken dat ze vast ongezond hebben geleefd.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel